[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Energiei, în vizită în Azerbaidjan. A discutat despre furnizarea gazelor
4 Martie

Aflat într-o vizită de lucru la Baku, ministrul Victor Parlicov a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologul său din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, prim-viceministrul azer al Economiei, Elnur Aliyev, ministrul adjunct al energiei și resurselor naturale al Turciei, Parviz Shahbazov și membrii delegației Departamentului de Stat al SUA.

În cadrul dialogului cu Parviz Shahbazov, omologii au discutat despre posibilitățile de aprofundare a relațiilor bilaterale moldo-azere în domeniul energetic, creșterea capacității de livrare a gazelor prin coridorul sudic și atragerea investitorilor azeri în țara noastră în dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă și producere de fertilizanți. De asemenea, a fost subliniat rolul crucial al Azerbaidjanului în sporirea securității energetice a întregii regiuni, devenind una dintre principalele țări prin care se realizează înlocuirea resurselor energetice rusești pe piața europeană.

„Datorită suportului partenerilor noștri regionali și din UE, Republica Moldova devine tot mai independentă energetic. Suntem determinați să continuăm reformele și să asigurăm un mediu sigur pentru atragerea investitorilor și sporirea rezilienței sectorului energetic al țării noastre”, a menționat ministrul Victor Parlicov în cadrul întrevederii.

În cadrul întrevederii ministrului Parlicov cu prim-viceministrul azer al Economiei Elnur Aliyev, a fost remarcată importanța relațiilor dintre Republica Moldova și Azerbaidjan și potențialul de consolidare a parteneriatului economic. A fost subliniat faptul că există mari premize de extindere a cooperării în domeniul energetic, fiind analizate oportunitățile investiționale pe care le oferă țara noastră.

La întrevederea cu ministrul adjunct al energiei și resurselor naturale al Turciei, Nevzat Şatıroğlu, ministrul Victor Parlicov a invitat companiile turcești să se alăture proiectelor pentru eficiență energetică, lansate de Guvern în contextul agendei de decarbonizare.

De asemenea, a fost discutat potențialul de stabilire a parteneriatului cu „Botaș”, care planifică triplarea capacităților de extracție a gazelor naturale.

Proiectele strategice care vor crește securitatea  energetică a țării noastre și vor aduce beneficii directe cetățenilor și businessului din Republica Moldova, dar și agenda de reforme din sectorul energetic au fost subiectele discutate în cadrul întrevederii ministrului Victor Parlicov cu membrii delegației Departamentului de Stat al SUA. În cadrul dialogului, ministrul Parlicov a multumit oficialilor americani pentru suportul financiar în valoare de 300 milioane de dolari,  acordat țării noastre pentru depășirea crizei energetice, generate de războiul injust al Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, a fost apreciat sprijinul constant al Guvernului SUA prin intermediul proiectelor de asistență tehnică în domeniul energetic.

„Datorită sprijinului ferm al partenerilor Republicii Moldova din SUA și Uniunea Europeană, am devenit independenți energetic, păstrând, în același timp,  democrația și apartenența țării noastre la lumea liberă. Continuăm să implementăm reforme, să investim în proiecte de eficiență energetică, sa liberalizăm piața gazelor, astfel încât să aducem beneficii directe cetățenilor și să sporim atractivitatea investițională a țării noastre”, a subliniat în cadrul discuțiilor ministrul Victor Parlicov.

image00003 image00004 1 image00001

Inapoi la arhiva noutaților