[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Energiei: Am propus Gazpromului să achităm 8,6 mil. dolari și toate subiectele pe datorii să fie închise
6 Septembrie

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă, a vorbit despre rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz, informează CURENTUL.

Oficialul a spus că, către 31 octombrie 2021, datoria era de circa 756 milioane USD, dar deoarece o parte s-a plătit, la final de martie 2022, era cifra de 709 milioane de dolari – datorie. „Aceasta ar însemna cam 1000 de dolari datorie per familie, conectată la gaz”, a explicat el.

Ministrul a spus că, totodată, auditul confirmă că, cea mai mare parte a datoriei nu este confirmată prin documente – deși acestea au fost solicitate, ele nu au fost prezentate.

„Partea moldovenească și Moldovagaz are temei să înainteze anumite pretenții financiare față de Gazprom în ceea ce ține de tranzitul de gaze. E vorba de circa 160 milioane de dolari. Și doi – e vorba de neexecutarea de către Gazprom în toamna anului trecut a prevederilor contractului. Gazprom nu a livrat volumele pe care și le-a asumat prin contract”, a menționat el.

Victor Parlicov a mai declarat că, auditul s-a referit și la modalitatea de formare a Moldovagaz și anume cum a fost evaluată contribuția Moldovei.

„Propunerea pe care am înaintat-o Gazpromului este să achităm 8,6 mln dolari la această etapă și toate subiectele pe datorii să fie închise”, a conchis ministrul.

Inapoi la arhiva noutaților