[ X ]
Ministrul Educației a convocat o ședință pentru a analiza etapa de reconstrucție a Circului
7 Mai

Etapa la care se află proiectul de reparație capitală a clădirii Circului din Chișinău și pașii imediat următori care trebuie întreprinși în vederea începerii consolidării structurii edificiului și a rețelelor de sanitație și electricitate au fost discutate astăzi, 7 mai, în cadrul unei ședințe convocate de ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa cu secretarul de stat în domeniul Culturii Ivan Gheorghiu, directorul Palatului Național „Nicolae Sulac” Andrei Locoman și managerul de proiect Andrei Vasilachi.

În anul 2019, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în comun cu Delegația Uniunii Europene a demarat prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, procedura de reabilitare a arenei mari a Circului din Chișinău.

Edificiul Circului din Chișinău a fost inaugurat în anul 1981, având cea mai mare sală de spectacole din Republica Moldova în formă de amfiteatru cu o capacitate de 1900 de locuri și arenă cu diametrul de 13 metri. Începând cu anul 2014, după o pauză de aproximativ 10 ani, Circul din Chișinău și-a reluat activitatea prin relansarea spectacolelor de circ și inaugurarea arenei mici.

Astfel, până în prezent, la implementarea proiectului de reparație capitală a edificiului Circului din Chișinău s-a realizat raportul expertizei tehnice a clădirii; a fost selectată compania străină pentru elaborarea proiectului de execuție a lucrărilor de reparație capitală și au fost identificate opțiunile de multifuncționalitate a arenei mari a circului, pentru a putea fi desfășurate și alte activități culturale și de agrement decât spectacole de circ.

La moment, proiectul se află la etapa de finalizare. În acest context, ministrul Lilia Pogolșa a solicitat ca săptămâna viitoare, proiectul să fie discutat și în cadrul Consiliului Național al Monumentelor Istorice astfel ca specialiștii din domeniu să se expună și să propună soluții optime pentru ca proiectul să poată fi definitivat.

Totodată, ministrul a menționat că este foarte important ca toate părțile implicate în procesul de reanimare a clădirii Circului din Chișinău să își consolideze eforturile pentru ca lucrările urgente să poată fi demarate în cel mai scurt timp.

„Este important să fie depuse toate eforturile ca până la finalizarea proiectului și inițierii concursului pentru contractarea companiei care va realiza lucrările de reparație capitală a clădirii Circului, din suma de bani disponibilă în prezent să poată fi începute cele mai urgente lucrări de reparație. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este deschis pentru colaborare și va oferi suport în vederea atragerii donatorilor pentru a asigura financiar finalizarea proiectului. ” a subliniat Lilia Pogolșa.

Valoarea estimativă a lucrărilor de reparație capitală a clădirii Circului din Chișinău a fost estimată la peste 9 milioane de euro.

Inapoi la arhiva noutaților