[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul de Interne explică de ce la Minister sunt multe funcții vacante
26 August

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, menționează că lucrurile la Minister se mișcă, doar că există numeroase funcții vacante, iar unii vorbesc despre disfuncții grave în sistem, informează CURENTUL.

„Vineri, bunăoară, a avut loc vizita secretarului de stat din MAI al României Raed Arafat, cu care am convenit asupra demarării unui proiect-pilot de tip SMURD în zona de Sud, care va fi urmat de altele la Bălți și Chișinău, și care m-a asigurat că sprijină viziunea mea de integrare a serviciilor de urgență într-o singură structură aflată în subordinea ministerului, precum și trecerea serviciului 112 la MAI, pentru a asigura eficientizarea acestuia – pentru că, după cum știți, oamenii se plâng de timpii lenți de intervenție. Am pus capăt unui vechi obicei care tot revine, din păcate: mașinile-capcană ale Poliției care se ascundeau pentru a-i prinde pe șoferi se vor ocupa acum de prevenție, iar polițiștii au ordin să nu mai oprească mașinile fără temei legal. Am inițiat un proiect-pilot de fluidizare a circulației în Chișinău. Dacă până recent, orice anchetă asupra crimelor grave era împiedicată de nevoia de a trimite mostre ADN în străinătate, procesele fiind tărăgănate cu lunile și anii, în urma intervenției mele deja de câteva săptămâni acestea se pot face prompt la Centrul de Medicină Legală din Chișinău. În gara feroviară din Chișinău turiștii care ne vizitează țara se pot înregistra rapid și comod la un nou oficiu al Biroului Migrație și Azil dacă vin cu trenuri ce trec prin segmentul transnistrean, în loc să umble pe drumuri pe la instituții și să stea la cozi.

Pot aduce exemple de zeci de anchete penale instrumentate de structurile MAI ce au fost remise procuraturii sau se află încă în gestiunea noastră, despre care urmează încă să auziți. Ancheta inițiată în cazul Avia Invest și efectele produse de aceasta, stoparea tranzacționării obscure a Aeroportului Internațional Chișinău, sunt parte a unui proces complex de demantelare a schemelor de corupție care au secătuit Republica Moldova. Pași mici, dar concreți, pentru că eu prefer să fiu un ministru al faptelor, al lucrului bine făcut”, spune Andrei Năstase.

Ministrul spune și de ce există aceste funcții vacante la minister.

„Există funcții vacante pentru că eu nu am putut accepta ca în poziții de răspundere să se mai afle persoane care au comis sau tolerat abuzuri – sau care au admis politizarea Ministerului Afacerilor Interne! Iar acum prioritar este să găsim oameni competenți care să ocupe funcțiile rămase vacante, nu să ne grăbim să le ocupăm doar de dragul de a bifa niște indicatori statistici. Este nevoie de oameni corecți, integri și profesioniști – iar identificarea acestora necesită timp. Luăm însă măsuri și în curând vom demara un program nou de formare managerială, astfel încât funcțiile de conducere să fie preluate de oameni școliți conform celor mai bune practici internaționale”, a spus Andrei Năstase pentru media.md.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților