[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul de Externe al Poloniei: Vom sprijini inițiativele Guvernului Sandu în domeniile sensibile
12 Iulie

Agenda de cooperare bilaterală și europeană a fost discutată, astăzi, de miniștrii de Externe ai R. Moldova și R. Polonia, transmite CURENTUL.

După discuții, oficialii au făcut declarații de presă. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a menționat că s-a discutat despre beneficiile Parteneriatului Estic, precum și următorii pași de intensificare a relațiilor.

„Am discutat viitorul PaE. Anul acesta sunt 10 ani de la lansarea acestei inițiative de către Polonia și Suedia. Datorită PaE, Acordului de Asociere, Zonei de Liber Schimb cu UE, Moldova astăzi este parte integrată din economia UE. Vrem acum să intensificăm PaE. Prin această prismă am discutat următorii pași, inclusiv dorința fermă de a elimina tarifele la roaming între statele PaE și UE, dar și intensificarea relațiile pe linia mai multor instituții. Luni voi fi la Bruxelles, unde voi discuta cu toți miniștrii de Externe al UE și voi relua aceste subiecte”, a spus Popescu.

La rândul său, ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a menționat că, Polonia va sprijini și în continuare R. Moldova.

„Am avut o discuție constructivă cu ministrul de Externe, Nicu Popescu și sunt planificate și întâlniri pe parcursul zilei cu Președintele țării, Igor Dodon, Prim-ministrul țării, Maia Sandu și Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, dar și cu reprezentanți ai ONG-urilor din țară. Transmit un semnal puternic colegilor din R. Moldova ce ține aspectul pro-european al politicii de integrare și sprijinirea din partea Poloniei. Ne bucurăm că acele schimbări care au avut loc după 14 iunie, transmiterea pașnică a puterii, este un element binevenit. Azi, în urma discuțiilor cu domnul Popescu, am fost încă o dată informat despre pașii luați pentru apropierea către UE. Mizăm pe faptul că această colaborare între Polonia și R. Moldova să fie în continuă creștere în viitor. Sperăm că programul prezentat de Guvernul Sandu va fi axat pe domeniile sensibile: combaterea corupției, afacerile interne și dezoligarhizarea. Vom sprijini inițiativele menționate anterior la eliminarea roaming-ului între țările UE. Suntem în sprijinul Dvs. pentru dezvoltarea țării voastre. Vom pune accent pe unele subiecte, cum ar fi securitatea cibernetică”, a spus ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților