[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministru – la Congresul Diasporei: „Noi nu am pierdut pe nici un minut speranța că mulți, doar poate chiar majoritatea dintre dvs., veți reveni la vatră”
17 August

Congresul Diasporei, aflat la a VIII-a ediție, are loc astăzi la Chișinău. La eveniment participă peste 150 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotare, precum și oficiali din țară, informează CURENTUL.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a declarat că, ceea ce își propune astăzi Guvernul RM în obiectivul său strategic, cel mai important este integrarea în comunitatea țărilor europene, prin crearea unor condiții de muncă, de viață, de dezvoltare spirituală – egale cu ale cetățenilor europeni, aici, în RM.

„Noi nu am pierdut pe nici un minut speranța că mulți, doar poate chiar majoritatea dintre dvs., veți reveni la vatră cu experiența pe care o aveți, cu punctul dvs. de vedere proaspăt asupra modului cum putem să construim o Moldova democratică, prosperă. Sunt singură că doar atunci când depășim și neajunsurile care mai persistă în RM, nemulțumirile, care, bineînțeles că, există între cetățenii RM, contribuind împreună, atunci ne vom bucura, în cel mai apropiat timp, de rezultate palpabile. Guvernul va face tot ce este posibil și tot ce ne stă în putere pentru ca această legătură cu dvs. – diaspora, să fie întărită mereu și ca legătura aceasta să fie întru binele nostru al tuturor și al țării în care o reprezentăm”, a precizat ministra.

Totodată, Monica Babuc a enumerat și proiectele inițiate de Guvernul Filip „pentru ca viața în RM să fie pe placul cetățenilor”. Printre proiectele enumerate sunt: Prima Casă, Prima Casă – 2, Prima Casa – 3, proiectul „Drumuri bune pentru Moldova” și altele.

Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihai Căpățină, a menționat că experiența diasporei este foarte importantă pentru RM. „Majoritatea dintre dvs. ați plecat fiind constrânși de circumstanțe în căutarea unei vieți mai bune și ați reușit să vă stabiliți, să sloboziți rădăcini în alte țări. Experiența dvs., acumulată în noile condiții, expertiza profesională, este foarte utilă RM. Eu cred că doar împreună cu dvs., numai cu sprijinul dvs., vom reuși să realizăm ceea ce ne dorim și ne-am propus să realizăm”, a punctat Căpățină.

De menționat că, Congresul Diasporei este organizat o dată la doi ani, în cadrul Zilelor Diasporei, marcate anual la sfârșitul lunii august și oferă o platforma necesară pentru discuții multilaterale între Guvern și diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților