Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi şi ministrul român al Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, au semnat Protocolul privind colaborarea în domeniul învățământului militar, în contextul şedinţei comune a Guvernelor Republicii Moldova și României, desfăşurată vineri, 11 februarie, la Chișinău.
Principalele prevederi ale documentului, care a fost încheiat pe o durată de 10 ani, se referă la participarea la studii a personalului unei Părţi în instituţiile militare de învăţământ ale celeilalte Părţi, organizarea şi funcţionarea sistemului şi procesului de învăţământ militar, elaborarea şi armonizarea documentelor specifice organizării şi desfăşurării procesului de învăţământ, realizarea donaţiilor de materiale pentru uz didactic, participarea la stagii de cercetare aplicativă, precum și organizarea de conferinţe, simpozioane, prezentări de carte.
Tot astăzi, în cadrul unei întrevederi bilaterale, miniștrii Anatolie Nosatîi și Vasile Dîncu au abordat principalele aspecte ale cooperării moldo-române în domeniul apărării și perspectivele de intensificare a parteneriatului bilateral stabilit de-a lungul anilor.
Anatolie Nosatîi i-a mulțumit omologului său pentru buna organizare a Reuniunii Comisiei Mixte moldo-române în domeniul apărării, care a avut loc în luna noiembrie anul trecut, la București, precum și a vizitei oficiale a comandantului Armatei Naționale, colonel Eduard Ohladciuc, în România în 2021, ceea ce confirmă angajamentul comun pentru extinderea colaborării pe mai multe segmente relevante pentru cele două instituții de apărare.
Totodată, ministrul Nosatîi a apreciat contribuția semnificativă a României la asigurarea participării militarilor moldoveni și români la exercițiile desfășurate la centrele de instruire din Republica Moldova și din România, oportunitățile de studii pentru efectivul Armatei Naționale în instituțiile de învățământ militar române.
La fel, Anatolie Nosatîi a evidențiat expertiza și asistența valoroasă acordată în contextul implementării obiectivelor Planului de Acțiuni Republica Moldova — Uniunea Europenă și Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului RM-NATO, în special, a Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) și altor programe de asistență relevante pentru reformarea sectorului de apărare din țara noastră conform principiului unei guvernări democratice bune.
„România a fost și este un partener strategic important pentru Republica Moldova. De-a lungul timpului, am reușit să construim relații de prietenie sincere, necondiționate și confirmate prin numărul mare de proiecte, programe și acțiuni comune, direcționate spre dezvoltarea sectorului de apărare al țării noastre. În acest sens, mizăm în continuare pe experiența partenerilor români în reformarea sectorului de apărare conform standardelor democratice, care este un deziderat important pentru guvernarea actuală, precum și fortificarea capabilităților Armatei Naționale pentru participare în operațiuni internaționale de menținerea păcii”, a menționat Anatolie Nosatîi în cadrul dialogului.
La rândul său, Vasile Dîncu a reconfirmat deschiderea sa, în calitate de ministru al Apărării Naționale, dar și a Guvernului României, față de procesul de modernizare a capacităților de apărare ale Armatei Naționale conform standardelor internaționale.
Totodată, oficialul român a subliniat și importanța consolidării rezilienței în situații de criză, cu referire la sprijinul reciproc pe care România și Republica Moldova și l-au acordat în timpul pandemiei COVID-19.
„Am dovedit recent, încă o dată, că putem conlucra eficient, acordându-ne reciproc sprijin în situații dificile. În 2020, medici și asistenți din România, inclusiv medici militari, au venit în sprijinul colegilor de peste Prut, pentru ca în 2021 personal medical din R. Moldova să ofere sprijin colegilor din România,” a subliniat Vasile Dîncu.
La final, cei doi oficiali au convenit asupra impulsionării relațiilor de cooperare bilaterală, prin identificarea de noi acțiuni în sprijinul realizării obiectivelor stipulate în Programul de activitate al Guvernului „Moldova vremurilor bune”.
De menţionat că, în timpul şedinţei comune a celor două guverne, Republica Moldova şi România au semnat o serie de acorduri și protocoale de colaborare pe mai multe domenii, printre care acordul privind construirea unui pod peste Prut la Ungheni, programul de asistență financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, eliminarea tarifelor de roaming și altele.
Cooperarea bilaterală dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România a demarat în anul 2000.