[ X ]
Ministra Sănătății face lumină vizavi de cum vor fi tratați bolnavii care nu vor mai fi internați în spitale
1 Noiembrie

Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a explicat într-un interviu pentru www.tribuna.md, ce a stat la baza deciziei ca doar o parte din pacienți să fie internați în spitale, ceilalți urmînd a fi tratați la domiciliu, transmite Curentul.

„Am revenit la noțiunea de tratamente în staționar de zi, în ambulatoriu sau la domiciliu, a fost aprobată o lista cu 17 grupuri de diagnostic cele mai frecvente, cu care, în ultimii ani, pacienții au invadat practic spitalele, generând situațiile când nu erau locuri pentru cazuri cu adevărat grave. Aceste diagnostice sunt banale, simple, cum ar fi o bronșită cronică, o gastrita cronică fără complicații, artrita sau o pielonefrita necomplicată. Pentru a fi tratate, acestea necesită doar o medicație episodica corectă și nu intervenții, spitalizare şi utilizarea resurselor spitalicești. În așa mod, venim în întâmpinarea pacientului și nu-l obligăm să facă drumuri pentru a se interna în spital și a primi acest tratament gratuit, pentru că-l poate face în localitatea sa, la nivelul medicinii primare”, spune Glavan.

Ministra califică informațiile apărute în mass-media, precum că nu se mai dorește tratarea pacienților, drept pure speculații.

„Noi revenim la un mecanism de asigurare a tratamentului pentru unii pacienți, comod și apreciat atât de lumea medicală, cât și de pacienți”, a precizat ea.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților