[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministra Justiției s-a întâlnit cu omologul său român la Chișinău
23 August

Digitalizarea profesiilor juridice, îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și suportul României la îndeplinirea condiționalităților ce țin de domeniul justiției, înaintate de Uniunea Europeană în procesul de aderare. Sunt doar câteva dintre subiectele discutate astăzi, la întrevederea ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, cu ministra Justiției din România, Alina-Ștefania Gorghiu.

Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre prioritățile ministerului Justiției, urmare a obținerii statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și despre reformele inițiate. În mod special, s-a referit la reforma justiției (evaluarea integrității etice și financiare a candidaților la funcțiile de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, reforma Curții Supreme de Justiție, evaluarea judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie), lupta împotriva corupției și necesitatea fortificării instituțiilor responsabile de combaterea corupției și recuperarea prejudiciilor.

„Am folosit acest prilej pentru a discuta și despre exercițiul responsabil, dar dificil, asumat de autoritățile moldovenești în ceea ce privește pregătirea pentru inițierea procesului de negocieri cu Uniunea Europeană. Instruirile în materie de armonizare a legislației, oferite de colegii români, reprezintă pentru noi o școlarizare indispensabilă și extrem de utilă, și ne dorim să beneficiem în continuare de recomandările experților români în acest parcurs. Vă mulțumesc, doamnă ministră, pentru faptul că România este cel mai bun avocat al Republicii Moldova la Bruxelles, și nu doar”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

1 (3)

La rândul său, ministra Justiției din România a menționat că țara sa rămâne determinată să ofere tot suportul necesar Republicii Moldova în parcursul său european. În context, ministra Gorghiu a lansat o invitație oficială ministrei Mihailov-Moraru de a efectua o vizită în România.

„România acordă sprijin pentru obținerea unei decizii pozitive, până la sfârșitul anului, privind deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Vreau să vă felicit pentru progresul realizat în implementarea celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană, inclusiv în justiție și mai ales în bătălia cu corupția. Suntem pregătiți să acordăm, în continuare, autorităților de la Chișinău asistență tehnică în procesul de reformă a justiției și consolidare a statului de drept, împărtășind experiența noastră de aderare”, a mai adăugat Alina-Ștefania Gorghiu.

În cadrul întrevederii, delegațiile au stabilit domeniile prioritare pentru aprofundarea colaborării, cum ar fi: digitalizarea profesiilor juridice, instruirea angajaților din sistemul penitenciar din Republica Moldova, cooperarea în domeniul notariatului și al probațiunii, lupta împotriva corupției și recuperarea bunurilor infracționale. De asemenea, s-a discutat despre organizarea celei de-a treia ediții a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care va avea loc în luna octombrie, la Chișinău.

Totodată, Veronica Mihailov-Moraru și Alina-Ștefania Gorghiu au convenit asupra organizării celei de-a treia ediții a Forumului Republica Moldova – România în domeniul justiției, care se va desfășura la Chișinău, la începutul anului următor.

Inapoi la arhiva noutaților