Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat joi, 21 septembrie, la prezentarea progreselor obținute de judecătoriile Bălți, Ungheni și Edineț, care au devenit mai accesibile, transparente și prietenoase pentru public, datorită proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, realizat cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
„Mă bucur că, în doi ani, s-a reușit modernizarea a trei judecătorii, asigurându-se, astfel, acces fizic în clădiri (rampe de acces, marcaje pentru persoanele slab-văzătoare), condiții decente în interiorul instanțelor, săli de judecată dotate cu tehnica necesară pentru desfășurarea videoconferințelor, servicii online (petiții, sondaje, plăți) și informații, care facilitează accesul cetățenilor la actul de justiție. Aceste modele de instanțe trebuie replicate în judecătoriile din toată țară, pentru că toți cetățenii au dreptul la condiții decente și la servicii juridice de calitate. Anume de felul în care justițiabilul este tratat în instanță depinde foarte mult percepția și imaginea justiției în societate”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.
De asemenea, ministra Justiției a mulțumit Guvernului SUA pentru susținerea reformelor democratice din țara noastră și contribuția pe care o are la îmbunătățirea accesului la justiție. „Exprim recunoștință față de echipa de proiect a USAID și echipele instanțelor Bălți, Ungheni și Edineț, care și-au unit eforturile, astfel încât astăzi să avem judecătorii care corespund standardelor europene și care contribuie la creșterea încrederii în sistemului de justiție și în judecători”, a spus ministra Mihailov-Moraru.
Proiectul USAID „Instanțe Judecătorești Model” a fost lansat în anul 2021, în judecătoriile Bălți, Ungheni și Edineț. Rezultatele atinse de aceste trei judecătorii au fost evaluate de o comisie independentă, formată din reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Curților de Apel Chișinău și Bălți, dar și ai Proiectului.
Astfel, Judecătoria Bălți a obținut statutul de judecătorie model pentru realizări în domeniul managementului calității, serviciilor online și a comunicării cu mass-media și publicul. Judecătoria Ungheni a primit statutul de judecătorie model pentru rezultatele obținute în domeniul managementului calității, gestionării infrastructurii instanței judecătorești și a comunicării cu mass-media și publicul. Judecătoria Edineț, la rândul său, a obținut statutul de judecătorie model pentru rezultate înregistrate în domeniul managementului calității, performanței instanței de judecată și a serviciilor online.