[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministra Dumbrăveanu a prezentat procesul de implementare a inițiativelor sociale, începute în 2019
23 Ianuarie

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Viorica Dumbrăveanu, a făcut o retrospectivă a implementării inițiativelor sociale lansate la sfârșitul anului 2019, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, Viorica Dumbrăveanu a vorbit despre mai multe domenii:

„525 mii de persoane vârstnice și cu dizabilități au primit suportul unic de 700 de lei în sumă totală de 407,4 mln. lei. Din suma transferată, doar 90,5% au fost achitate, iar cei vizați pot să ridice suportul pe parcursul anului.

26 528 de beneficiar au primit alocația de 300 de lei pentru participarea la acțiunile de luptă pentru integritatea teritorială și independența R. Moldova și pentru luptele din Afganistan și alte state.

De la 1 ianuarie se achită alocația de 500 de lei pentru victimele reabilitate ale presiunilor politice. La moment au fost depuse cereri de 44 de persoane. Solicit celor de peste hotare, care intră în categoria dată, să depună o cerere la CNAS pentru a beneficia de alocație.

12 595 persoane cu dizabilități au primit alocații sociale mai mari pe categorii. Persoanele vârstnice care nu sunt beneficiari de pensii au o majorare de 323 lei și aceasta va continua pe parcursul anului prin indexarea în aprilie și octombrie.

De la 1 ianuarie se implementează etapa de examinare a pensiilor de limită de vârstă pentru cei care și-au continuat activitatea după pensionare, cei care s-au pensionat până în 1999. La CNAS au solicitat reexaminarea dreptului la pensie 2 168 de persoane.

Au fost incluse în categoria beneficiarilor de prestații și îndemnizații unul din soții supraviețuitori, dacă celălalt a decedat în 5 ani după pensionare. Cerere au depus 25 de persoane.

A fost acordat ajutor pentru familiile social vulnerabile pentru perioada rece a anului. Ajutorul a fost majorat de l 350 la 500 de lei, de care au beneficiat 181 mii de familii. Credem că de la 1 ianuarie va crește pragul veniturilor care dau dreptul persoanelor să primească această prestație.

O ultimă prestație este îndemnizația unică la naștere, care a crescut de la 7 911 lei la 8 299 lei și de aceasta vor beneficia toți copii care se vor naște pe parcursul anului 2020. De asemenea, s-au majorat prestațiile pentru copii care au rămas fără cămin familial”, a spus ministra.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților