A fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvențiană pentru Dezvoltare și Cooperare privind asigurarea implementării cu succes a fazei întâi a proiectului „Progresul cu privire la acoperirea universală cu servicii de sănătate în Moldova”, care va permite populației Republicii Moldova să beneficieze de asistență medicală de calitate cu o protecție financiară adecvată, transmite CURENTUL.
Proiectul are drept scop îmbunătățirea coordonării și distribuției resurselor și serviciilor asistenței medicale la nivel local, implicarea beneficiarilor de servicii medicale și societatea civilă în guvernarea și supravegherea reformelor de sănătate, cu accent pe cheltuielile pentru sănătate, dar și alocarea corectă a resurselor financiare ale asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru a acoperi un pachet de beneficii de sănătate bazat pe dovezi.
Proiectul cuprinde două componente, una cu privire la acoperirea universală cu servicii de sănătate în Moldova, ce este strâns legată de proiectul “Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova” implementat de Banca Mondială (BM) și, totodată, componenta de proiect ce prevede echitate în sănătate prin responsabilitate socială, implementată de către Crucea Roșie Elvețiană (CRE).
Proiectul va acționa prin intermediul grupurilor naționale de lucru existente sau va facilita, la necesitate, crearea unor astfel de grupuri.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cooperează eficient cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) prin implementarea mai multor proiecte, fapt ce a dus la înregistrarea multor progrese notabile în sectorului sănătăţii. Cooperarea dinamică a îmbunătățit extinderea activităților de promovare a sănătății și utilizarea sporită a serviciilor. S-au înregistrat progrese și în ceea ce privește conducerea și guvernanța. Mai multe decizii strategice în sectorul sănătății sunt luate ca urmare a politicii bazate pe dovezi – analiză realizată cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Alocarea resurselor a devenit mai consistentă cu prioritățile sectorului sănătății. Datorită acțiunilor mai bine direcționate, a fost atinsă o creștere importantă a accesibilității serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor.
Cristina Parfeni