[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Sănătății, despre COVID: „Am depășit pragul roșu, care este de 250 cazuri noi la 100 de mii populație”
20 Octombrie

Ministerul Sănătății a prezentat datele actualizate privind evoluția situației epidemiologice COVID-19 și a campaniei de vaccinare în Republica Moldova. Potrivit informațiilor, în prezent, la nivel național avem o acoperire vaccinală de 24%, informează CURENTUL.

„În continuare în RM suntem într-o ascensiune în ceea ce privește înregistrarea cazurilor noi de COVID-19. În săptămâna precedentă au fost înregistrate 9 902 cazuri de infectare, incidența la nivel național este de 265 cazuri la 100 mii populație. Astfel, am depășit nivelul stabilit de pragul roșu, care este de 250 la 100 de mii populație”, a declarat Svetlana Nicolaescu, secretarul de stat al Ministerului, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ei, pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate 1 412 cazuri noi de COVID-19. „Ne apropiem de acel număr record care a fost înregistrat în luna martie în valul anterior, când pe săptămână se înregistrau peste 11 mii de cazuri. Mortalitatea este în continuă creștere – în ultima săptămână au fost înregistrate 217 cazuri de deces la pacienții infectați cu coronavirus – o creștere de peste 27% a nivelului de mortalitate comparativ cu săptămâna precedentă”, a precizat ea.

Totodată, Nicolaescu a menționat că, municipiile Bălți și Chișinău au înregistrat cel mai înalt nivel de intensitate a procesului epidemiologic.

„La ziua de astăzi avem mobilizate 3017 paturi destinate persoanelor infectate de COVID-19, inclusiv 335 de paturi pentru terapie intensivă, fiind ocupate peste 90%. Dacă ne referim la persoanele internate în terapie intensivă, la moment sunt 317 persoane, dintre care 46 sunt în stare extrem de gravă, adică persoanele intubate”, a spus Svetlana Nicolaescu.

De asemenea, secretarul de stat susține că, sistemul de sănătate dispune în jur de 1 000 de paturi care pot fi mobilizate pentru pacienții COVID-19, dar aceasta ar însemna o povară semnificativă pentru sistemul de sănătate.

Referitor la procesul de vaccinare în țară, ea a spus: „Săptămânile precedente constatăm o stagnare a ritmului procesului de vaccinare. La nivel național avem o acoperire de 24%. Pe grupele de vârstă sunt vaccinate complet: peste 50% din persoanele cu vârsta de peste 60 de ani; peste 90% din lucrătorii medicali; peste 70% cadrele din sistemul educațional. Grupul cu cea mai redusă acoperire vaccinală – adulții tineri. Pentru a intensifica ritmul de vaccinare au fost lansate câteva campanii de vaccinare adresate tinerilor”.

Nicolaescu a mai spus că, acele persoane care nu au posibilitatea să se prezinte la punctele de vaccinare pot solicita și vaccinarea la domiciliu. Totodată, ea a venit cu un îndemn către populație:

„Evoluția în continuare a valului pandemic curent depinde foarte mult de comportamentul populației. Îndemnăm toți cetățenii să aibă un comportament rațional, ce înseamnă că în această perioadă să limităm răspândirea virusului la maxim, să evităm locurile aglomerate, să respectăm acele măsuri instaurate de autorități. Este cazul să amânăm evenimentele festive chiar dacă sunt planificate, anume cu scopul ca să limităm răspândirea virusului COVID-19. Al doilea comportament important este vaccinarea care ne oferă acea putere de a stopa și influența pandemia de coronavirus. Vaccinurile sunt disponibile pentru toate persoanele adulte din RM”.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților