[ X ]
Ministerul Mediului vrea să sisteze temporar exportul de masă lemnoasă
11 Februarie

Ministerul Mediului anunţă iniţierea consultărilor publice asupra proiectului Hotărârii Guvernului modificare a Hotărârii Guvernului cu privire la sistarea temporară a exportului de masă lemnoasă, transmite CURENTUL.

Urmare a examinării datelor statistice cu privire la exportul definitiv (procedura vamală 1000) de masă lemnoasă, se constată că în perioada anilor 2015-2016, până la aplicarea hotărârii de Guvern sus-menționate, cantitatea exportului reprezenta cca 13,3 mii tone per an.

În perioada imediată introducerii sistării exportului, se înregistrează diminuarea cantității exportate cu cc 60%, iar pe parcursul anilor următori se atestă revenirea la cantitățile exportate anterior sistării exportului, fapt ce denotă un potențial risc de ocolire e prohibiției existente la export de masă lemnoasă.

În contextul dat ținem să menționăm că, sectorul forestier este o prioritate cheie a noului guvern al Republicii Moldova care a anunţat un program naţional de împădurire de 100.000 ha într-o perioadă de zece ani (10.000 ha pe an până în 2030). Sectorul forestier joacă un rol major în atenuarea schimbărilor climatice. Republica Moldova pierde hectare de pădure în fiecare zi din cauza exploatării abuzive, tăierilor ilegale şi exporturilor masive de masă lemnoasă. Astăzi potrivit cifrelor oficiale, doar 11,4% din teritoriul Moldovei este acoperit cu păduri (faţă de peste 40% pentru Uniunea Europeană). Unii specialişti spun că în realitate cifrele sunt şi mai mici. Pierderea copacilor ne face mai săraci, mai bolnavi şi mai vulnerabili în faţa schimbărilor climatice. În pofida sprijinului semnificativ oferit de donatori şi în special de Banca Mondială şi UE, sectorul forestier nu a primit până acum, atenţia pe care o merită.

Astfel, studiile arată că Republica Moldova are nevoie de 25% de teritoriu împădurit pentru a avea aer curat, apă suficientă şi un mediu echilibrat. În Republica Moldova ne confruntăm frecvent cu secete şi inundaţii prin urmare restabilirea pădurilor este vitală. Defrişările trebuie oprite acum şi tot acum trebuie să întreprindem paşi hotărâţi pentru a proteja şi restabili pădurile. Ministerul Mediului lucrează la un program naţional de împădurire a ţării, un program ambiţios pe termen lung. Campania anuală de înverzire a plaiului a început pe 13 noiembrie 2021 în cadrul căreia vor fi plantaţi peste 5 mln. de puieţi. Doar aşa le putem lăsa copiilor şi nepoţilor noştri o ţară verde, sănătoasă şi prosperă.

În scopul conservării resurselor naturale epuizabile, refacerii suprafeţei forestiere şi respectării dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic şi sănătos, precum şi în vederea reglementării exportului de masă lemnoasă recoltată în Republica Moldova şi minimalizării tăierilor ilicite, Guvernul a hotărât sistarea temporară a exportului de masă lemnoasă încadrate la poziţiile tarifare 4403, 4404 20, 4406 şi 4407 91¬4407 99 din Nomenclatura combinată a mărfurilor, prin Hotărârea Guvernului Nr. 664 din 27/05/2016.

Inapoi la arhiva noutaților