[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Mediului va implementa mai multe proiecte FAO
8 Decembrie

Astăzi, Viceministrul mediului Victor Morgoci, asistat de specialiști din cadrul autorității publice centrale de mediu, a avut o întrevedere cu Raimund Jehle, Reprezentantul nerezident FAO în Moldova însoțit de Tudor Robu, adjunctul Reprezentantului FAO în Republica Moldova și Iulia Iordachi, asistent administrativ, Reprezentanța FAO în Moldova, transmite CURENTUL.

Discuțiile purtate între viceministrul Victor Morgoci și Raimund Jehle, Reprezentantul nerezident FAO în Moldova a vizat și colaborarea în contextul realizării noului Program de Țară FAO – Republica Moldova (2016-2019).

Documentul prevede 3 direcții prioritare de cooperare stabilite pentru perioada 2016 – 2019:

· sporirea competitivității sectorului agroalimentar;

· agricultura durabilă și dezvoltarea rurală;

· managementul durabil al resurselor naturale și managementul riscurilor dezastrelor.

În domeniul prioritar 3 un accent deosebit se va acorda atenuării efectelor schimbărilor climatice, creșterea capacităților privind gestionarea deșeurilor de pesticide, consolidarea capacităților privind silvicultura și situația terenurilor degradate.

Implementarea proiectelor FAO în Republica Moldova ce implică activități de mediu:

· Proiectul regional „ÎMBUNĂTĂȚIREA CAPACITĂȚILOR DE ELIMINARE A PRODUSELOR CHIMICE PERICULOASE DIN FOSTUL SPAȚIU SOVIETIC”;

· Proiectul „CREȘTEREA REZILIENȚEI FERMIERILOR LA SCARĂ MICĂ LA SECETĂ PRIN ADOPTAREA CELOR MAI BUNE PRACTICI DE IRIGARE”.

Proiecte viitoare în colaborare cu Ministerul Mediului:
În anul 2015 a fost elaborat conceptul prealabil de proiect „Combaterea degradării solului în Republica Moldova prin intermediul agriculturii și silviculturii inteligente din punct de vedere climatic și a practicilor de diminuare a efectelor schimbărilor climatice” (”Combating land degradation in Moldova through climate-smart agriculture and forestry mitigation practices”). Acesta include 3 componente: Analiza status quo, evaluare și planificarea  practicilor agricole și forestiere inteligente din punct de vedere climatic pentru a contribui la gestionarea durabilă a terenurilor; Implementarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice și reabilitare a fîșiilor de protecție în baza proiectelor-pilot pe terenurile agricole selectate în Republica Moldova;

Activități de conștientizare a publicului și actorilor cheie.
În 2017 urmează să fie organizată o vizită a unui grup de experți FAO pentru elaborarea propunerii de proiect.

Sursa: Ministerul Mediului

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților