[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Mediului insistă pentru a fi interzise toate tipurile de azbest
8 Decembrie

În cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova  din 7 decembrie 2016, Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, a  solicitat reexpedierea către Parlament a modificărilor la Legea aerului atmosferic, prin care să fie interzise toate tipurile de azbest, inclusiv azbestul alb, transmite CURENTUL.

Astfel, Guvernul a aprobat în mod repetat interzicerea azbestului de tip crisotil, un proiect de lege urmând a fi expediat din nou Parlamentului spre examinare și aprobare. Amintim că în iunie 2016, ca urmare a unui amendament al deputatului Anatolie Zagorodnîi, cel mai periculos tip de azbest nu a fost interzis în R. Moldova.

Legislativul a aprobat la 17 iunie 2016 interzicerea a cinci tipuri de azbest, pe motiv că al șaselea tip este mai puțin periculos. Azbestul alb – crisotil este singurul tip care nu a fost interzis în iunie 2016 de Parlamentul R. Moldova.

Precizăm că potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, toate tipurile de azbest, inclusiv crisotilul, sunt cancerigene și pot provoca mezoteliomul, o formă rară de cancer care se dezvoltă în membrana care învelește multe dintre organele corpului. Aproape 90% din cazurile de cancer mezoteliom dezvoltat la bărbați este provocat de azbest. Fiind lider în utilizare, crisolitul este și lider în provocarea unor boli grave, precum cancerul de plămâni, laringe și ovarian, cancerul mezoteliom, azbestoza (fibroza plămânilor)… Uniunea Europeană a interzis toate tipurile de azbest din 2005.â

Azbestul este o fibra minerala. Poate fi identificata doar cu un tip special de microscop. Sunt mai multe tipuri de fibre de azbest. In trecut, azbestul a fost adaugat unei varietati de produse pentru a le intari si pentru a le face rezistente la foc si pentru a izola caldura.

Sursa: Ministerul Mediului

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților