[ X ]
Ministerul Justiției va promova în regim de urgență un proiect de lege: „Nu există nicio pârghie de intervenție”
5 Iulie

Ministerul Justiției a elaborat și va promova în regim de urgență un proiect de lege care are ca scop responsabilizarea profesiei de administrator autorizat, informează CURENTUL.

„Din păcate, probleme în sistemul profesiei de administrator autorizat sunt multe. Deși scopul acestei profesii este de a administra o companie astfel încât situația ei financiară să se îmbunătățească, deseori situația este diametral opusă – în loc de îmbunătățire, compania acumulează și mai multe datorii. Plus la aceasta, legislația a fost croită astfel încât să nu existe nicio pârghie de intervenție – indiferent de „performanțele” administratorului autorizat, sancționarea acestuia este practic imposibilă”, a menționat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Astfel, prin proiectul de lege se propune extinderea subiecților care vor avea dreptul să sesizeze Comisia de autorizare și disciplină în privința faptelor ce pot constitui abateri disciplinare ale administratorilor autorizați. Mai exact, vor fi adăugați ca subiecți membrul Comisiei de autorizare și disciplină și orice persoană interesată. O altă propunere se referă la extinderea termenului de prescripție pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare în privința administratorilor autorizați. Și anume, acestea vor putea fi aplicate în termen de 5 ani de la data săvârșirii abaterii disciplinare.

La fel, proiectul prevede formularea mai clară a abaterilor disciplinare săvârșite de către administratorii autorizați, extinderea cercului de sancțiuni disciplinare care pot fi aplicate, incluzând suspendarea sau retragerea licenței, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite de către administratorii autorizați. În prezent, astfel de sancțiuni la modul practic sunt imposibil de aplicat. De asemenea, Comisiei de autorizare și disciplină îi va fi atribuită competența de constatare și sancționare a încălcărilor normelor deontologice comise de către administratorii autorizați.

Proiectul de lege va fi examinat astăzi în ședința secretarilor generali. Ulterior, va urma procedura de coordonare la nivelul instituțiilor guvernamentale, după care proiectul va fi expediat Parlamentului pentru adoptare.

„Acesta este doar un prim pas în ceea ce privește procesul de responsabilizare a reprezentanților profesiilor juridice, care, la rândul lor, reprezintă o componentă indispensabilă pentru efortul de redobândire a credibilității justiției în ochii cetățenilor”, a subliniat ministrul Sergiu Litvinenco.

Inapoi la arhiva noutaților