[ X ]
Ministerul Justiției: Procesul de digitalizare trebuie să aibă loc treptat
28 Iunie

Secretarul de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, participă la cea de-a 38-a sesiune plenară a Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), organizată și cu ocazia aniversării a 20 de ani de la crearea CEPEJ. Genericul discuțiilor din cadrul sesiunii plenare se axează pe creșterea calității și eficienței unei justiții digitalizate, informează CURENTUL.

La deschiderea oficială, secretara de stat a felicitat membrii CEPEJ pentru activitatea și contribuția valoroasă adusă statelor europene pe segmentul justiției.  Ulterior, Veronica Mihailov-Moraru a prezentat evoluțiile și provocările cu care se confruntă procesul de digitalizare a sistemului de justiție, reformele inițiate și prioritățile Ministerului Justiției privind asigurarea accesului la o justiție eficientă, transparentă și modernă.

„Digitalizarea sistemului de justiție se regăsește în prioritățile Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025 și are scopul de a facilita accesul la justiție, a îmbunătăți calitatea actului de justiție, a eficientiza procesul de repartizare și de examinare a cazurilor, inclusiv de a asigura reziliența sistemului de justiție în perioade de criză. În acest sens, au fost implementate modulul de raportare statistică electronică și aplicația e-Dosar judiciar, iar la etapa de pilotare se află sistemul informațional de gestiune a dosarelor de expertiză judiciară. Pași importanți au fost realizați în direcția inițierii organizării ședințelor de judecată prin videoconferință, depunerii în regim on-line a cererilor de acordare a asistenței juridice garantate de stat sau a solicitării de apostilare a actelor, precum și digitalizării activității profesiilor juridice”, a spus secretara de stat a Ministerului Justiției.

Veronica Mihailov-Moraru a vorbit și despre provocările întâmpinate, cum ar fi nivelul scăzut de utilizare a computerului, accesul la internet, lipsa cunoștințelor juridice etc. „Procesul de digitalizare trebuie să aibă loc treptat, prin deschiderea și comunicarea rapidă dintre unitățile sistemului judiciar, dar și standardizarea procedurilor, care să contribuie la eficiența administrării sectorului justiției, sporirea gradului de transparență și a încrederii cetățenilor în serviciile prestate”, a menționat secretara de stat.

La final, Veronica Mihailov-Moraru a adus mulțumiri și aprecieri membrilor CEPEJ pentru suportul și expertiza valoroasă oferite de-a lungul anilor autorităților din Republica Moldova pe segmentul justiției.

CEPEJ  este un organ judiciar compus din experți din toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, care pregătește instrumente pentru îmbunătățirea eficienței și funcționării justiției în Europa.

Inapoi la arhiva noutaților