[ X ]
Ministerul Justiției: Depunem toate eforturile pentru a asigura funcționalitatea și eficiența CI, inclusiv a ANI
22 Februarie

Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la lansarea Raportului de monitorizare a activității Consiliului de integritate (CI). Analiza scoate în evidență mai multe dificultăți de colaborare între membrii CI și conducerea Autorității Naționale de Integritate (ANI), printre care și lipsa de cooperare, informează CURENTUL cu referire la un comunicat de presă.

În cuvântul său de salut, secretara de stat a menționat că Ministerul Justiției depune toate eforturile pentru a asigura funcționalitatea și eficiența CI, inclusiv a ANI. „Activitatea Consiliului este un subiect de interes pentru noi. Printre obiectivele Ministerului Justiției sunt eficientizarea activității instituțiilor competente în lupta cu corupția, consolidarea rolului CI și al ANI, precum și asigurarea unui corp de judecători și procurori integri și profesioniști. Evident, acest lucru poate fi realizat având o Autoritate Națională de Integritate consolidată și eficientă. Ultimele modificări legislative creează toate premizele ca problemele identificate să fie depășite cât mai curând. Este inadmisibil ca problemele ce țin de lipsa Strategiei de dezvoltare a ANI sau lipsa cadrelor să persiste”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit Raportului, în primii cinci ani de activitate, Consiliul nu a fost eficient în promovarea unor îmbunătățiri în domeniul integrității, în a reacționa la inițiativele legislative primejdioase pentru funcționarea ANI și nici în promovarea imaginii ANI. În același timp, Consiliul nu a dispus nicio verificare veridică a averilor conducerii ANI și nici a inspectorilor de integritate, deoarece în practică nu are acces la registrele de stat.

O altă problemă identificată ține de modificarea frecventă a componenței CI. În perioada analizată (1 august 2016 – 31 decembrie 2021) au intervenit șase cereri de demisie. Mai mult, de la sfârșitul lunii septembrie 2021, Consiliul a devenit nefuncțional, iar activitatea acestuia a fost suspendată. Potrivit experților CRJM, printre cauzele acestei instabilități se numără schimbările de ordin politic, lipsa interesului pentru această activitate, dar și nerespectarea termenelor de către autoritățile responsabile de desemnarea membrilor în cadrul Consiliului.

Pentru consolidarea rolului CI, dar și eficientizarea activității ANI, în mod prioritar, se recomandă adoptarea Strategiei de dezvoltare instituțională a ANI, care să corespundă nevoilor reale de dezvoltare a instituției, implicarea plenară și prin rotație a tuturor membrilor CI în procesul de angajare a inspectorilor de integritate, cooperarea eficientă dintre Consiliu și Autoritate, dar și promovarea imaginii ANI.

Raportul de activitate al CI a fost elaborat de Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților