[ X ]
Ministerul Finanțelor, în dialog cu autoritățile locale despre proiectul de lege privind achizițiile publice
13 Februarie

Ministerul Finanțelor continuă seria de consultări publice dedicate proiectului noii legi privind achizițiile publice. În municipiul Cahul, a avut loc cea de-a doua sesiune de consultări, reunind reprezentanți ai APL de nivelul I și II, ai întreprinderilor municipale implicate în procesul de achiziții publice, precum și agenți economici interesați de evoluțiile legislative din domeniu. Peste 30 de specialiști au participat la această sesiune informativă, dedicată analizării principalelor modificări și completări aduse procesului de achiziții publice, având drept obiectiv consolidarea transparenței și eficienței în domeniul achizițiilor publice, precum și facilitarea unui dialog deschis între autoritățile contractante și experții în achiziții.

Discuțiile s-au concentrat pe noile prevederi legislative, aplicarea bunelor practici și aspectele-cheie ale proiectului, punând accent pe centralizarea achizițiilor publice, profesionalizarea specialiștilor din domeniu și reglementările privind excepțiile prevăzute în noua lege. Participanții au evidențiat importanța unei gestionări eficiente și responsabile a resurselor publice pentru asigurarea unui cadru concurențial echitabil și transparent.

În deschiderea evenimentului, secretara generală adjunctă a Ministerului Finanțelor, Ana Luca, a subliniat că, în anul 2024, Republica Moldova a trecut prin exercițiul de screening, în cadrul căruia Comisia Europeană a oferit clarificări și recomandări privind alinierea legislației naționale la acquis-ul UE. De asemenea, dna Luca s-a referit și la vizită la Chișinău a experților Uniunii Europene, responsabili de Capitolul V – „Achiziții Publice”, care au evaluat cadrul legislativ național și nivelul său de conformitate cu normele europene. În urma acestui proces, s-a decis elaborarea unui nou proiect de lege privind achizițiile publice, care a fost publicat pentru consultări publice la sfârșitul anului 2024. „Ne propunem să prezentăm principalele modificări aduse procesului de achiziții publice și să invităm toți actorii interesați să contribuie cu propuneri pentru îmbunătățirea acestuia. Obiectivul nostru este ca, până la 1 ianuarie 2027, noua lege să fie implementată eficient, aliniată la standardele europene și operațională prin intermediul noului sistem informațional”, a declarat Ana Luca.

Modificările și completările propuse în proiectul de lege au fost prezentate participanților de către Sergiu Căinăreanu, șeful Direcției Achiziții Publice din cadrul Ministerului Finanțelor.

Scopul principal al reformei este asigurarea transparenței, eficienței și corectitudinii în utilizarea fondurilor publice, prin îmbunătățirea proceselor de achiziții și alinierea acestora la principiile bunei guvernări.

Următoarea consultare publică, dedicată reprezentanților autorităților locale, este planificată pentru data de 18 februarie 2025 și se va desfășura în Hîncești.

Inapoi la arhiva noutaților