[ X ]
Ministerul Finanțelor a inițiat consultări publice a proiectului de lege referitor la achizițiile publice
6 Februarie

Ministerul Finanțelor, în colaborare cu Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, continuă seria de consultări publice  cu privire la noul proiect de lege privind achizițiile publice. În acest context, în municipiul Bălți, a avut loc o nouă sesiune de consultări publice, reunind reprezentanți ai autorităților publice locale și ai întreprinderilor municipale  implicate în procesul de achiziții publice.

Peste 35 de specialiști din administrația publică locală a municipiului Bălți, inclusiv din raioanele Sîngerei, Edineț și Glodeni, au participat la o sesiune informativă privind principalele modificări și completări din proiectul noii legi, precum și  măsurile propuse pentru consolidarea transparenței și eficienței în procesele de achiziții publice. Evenimentul a avut ca obiectiv facilitarea unui dialog deschis și constructiv cu autoritățile contractante, axat pe noile prevederi legislative și implementarea bunelor practici în domeniul. Discuțiile au subliniat importanța optimizării proceselor de achiziții la nivel local, contribuind astfel la o gestionare eficientă a resurselor publice și la crearea unui cadru concurențial și transparent.

Ana Luca, Secretara generală adjunctă a Ministerului Finanțelor, a evidențiat rolul crucial al specialiștilor în achiziții din cadrul autorităților publice locale în susținerea dezvoltării comunităților prin aplicarea eficientă și transparentă a procedurilor de achiziții publice. De asemenea, a subliniat importanța alinierii legislației naționale la acquis-ul UE, reafirmând angajamentul Ministerului Finanțelor de a contribui activ la armonizarea acesteia cu reglementările europene, în special cu prevederile Capitolului V – Achiziții publice.. În acest context, proiectul de lege a fost supus consultărilor cu Comisia Europeană, care a formulat recomandări menite să îi îmbunătățescă prevederile.

Doamna Luca a declarat că  acest proiect va fi consultat și cu autoritățile administrației publice locale, pentru a analiza eventualele provocări care ar putea apărea în procesul de implementare a noii legi.

Secretara generală adjunctă a  abordat, de asemenea, noua direcție strategică, făcând referire la elaborarea unui sistem informațional conform cerințelor actualizate ale proiectului de lege, exprimându-și convingerea că, până la 1 ianuarie 2027, atât cadrul legislativ, cât și sistemul informațional vor fi pe deplin operaționale.

În ceea ce privește modificările propuse în  proiectul de lege,  aspectele-cheie și prevederile specifice prezentate de către Sergiu Căinăreanu, șeful Direcției Achiziții Publice din cadrul Ministerului Finanțelor, au constituit punctul de plecare pentru un dialog constructiv și un schimb valoros de opinii între participanți.

Expertul IDIS „Viitorul”, Carolina Ungureanu, a prezentat un set de recomandări privind transpunerea, adaptarea și implementarea noii legi, subliniind importanța creării unui sistem de achiziții sustenabil și durabil.

Ministerul Finanțelor a inițiat, începând cu data de 28 ianuarie 2025, o serie de consultări publice menite să faciliteze un dialog deschis, transparent și incluziv asupra reformei sistemului de achiziții publice.

Informăm că, următoarea consultare publică cu participarea reprezentanților autorităților locale este programată pentru data de 11 februarie 2025 și va avea loc la Cahul.

 

Inapoi la arhiva noutaților