Rezultatele auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Energiei încheiate la 31 decembrie 2024 au fost publicate pe site-ul oficial al Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).
Auditul public extern a constat neconformități, iar constatările identificate au influențat emiterea unei opinii cu rezerve.
Ministerul Energiei nu a reflectat în evidența contabilă valoarea proprietăților de stat gestionate de către Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”, entitate în care ministerul deține calitatea de fondator. De asemenea, nu a fost înregistrată suma granturilor capitale alocate întreprinderii în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 284/2023 privind alocarea mijloacelor financiare. Ca urmare a nerespectării prevederilor legale, la finele anului 2024, valoarea acțiunilor și altor forme de participare în capital în interiorul țării a fost subevaluată în bilanțul consolidat al ministerului cu 196,37 milioane lei.
O altă deficiență se referă la netransmiterea valorii lucrărilor de reparație capitală efectuate asupra mijloacelor fixe aflate la balanța altor instituții bugetare. Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii, în perioada de gestiune, a efectuat reparații capitale ale mijloacelor fixe care se află la balanța altor instituții, însă nu a transmis valoarea acestora către beneficiarii efectivi. Această omisiune a condus la:
Totodată, din cauza necapitalizării valorii Studiului de fezabilitate aferent construcției liniei electrice de 400 kV Bălți-Suceava, Ministerul Energiei nu a majorat soldul investițiilor capitale în curs de execuție cu suma serviciilor achitate în anul 2023, ceea ce a generat subevaluarea grupei de conturi respective cu 2,63 milioane lei.
Valoarea instalațiilor de tensiune înaltă și a terenurilor aferente nu a fost reflectată în evidența contabilă a Ministerului Energiei și a Agenției Proprietății Publice, deși ministerul exercită funcția de fondator al Î.S. „Moldelectrica”.
La data de 31 decembrie 2024, valoarea acestor bunuri, conform evidenței contabile a întreprinderii depășea 1,09 miliarde lei, incluzând:
De asemenea, o parte din aceste bunuri, în valoare de circa 321,63 milioane lei, au fost incluse neconform în capitalul social al întreprinderii, fapt ce încalcă prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 246/2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală.
Menționăm că Raportul complet de audit poate fi consultat pe site-ul Curții de Conturi a Republicii Moldova și conține detalii despre constatările, concluziile și recomandările înaintate.