[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Economiei și Infrastructurii și Corporația Internațională Financiară discută noi posibilități de cooperare
2 Aprilie

Oportunitățile de colaborare în domeniile prioritare ale Republicii Moldova, atragerea asistenței finanțare pentru dezvoltarea competitivității și activității sectorului privat au fost subiectele discutate astăzi de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu directorul de țară al Corporației Internaționale Financiare (IFC), Jason Brett Pellmar, transmite CURENTUL.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a mulțumit IFC pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pe parcursul perioadei de când este membru al acesteia. Ministrul Gaburici a accentuat că „investițiile acordate în cadrul proiectelor implementate în țara noastră au facilitat dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, sectorul agro-business și cel al telecomunicațiilor, au contribuit la îmbunătățirea climatului investițional și crearea mai multor locuri de muncă”.

De asemenea, Chiril Gaburici a prezentat obiectivele Ministerului Economiei și Infrastructurii privind modernizarea economiei naționale, atragerea investitorilor și dezvoltarea sectorului antreprenorial. Printre domeniile prioritare, ministrul a menționat infrastructura drumurilor, sectoarele energetic, telecomunicații, tehnologia informației, automotive. În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a vorbit și despre succesul primului parc IT din Moldova – o platformă care oferă facilități și oportunități de lansare și dezvoltare a afacerilor IT.

Reprezentanții IFC au menționat că sunt deschiși să susțină în continuare sectorul privat, pentru ca antreprenorii să fie mai competitivi și să asigure un mediu investițional favorabil. De asemenea, Corporația și-a reiterat sprijinul în realizarea reformelor instituționale și negocierea acordurilor de liber schimb cu țările europene. Oficialii au menționat că IFC are o experiență vastă în domeniul dezvoltării sectorului privat, infrastructurii drumurilor și asigurarea securității sectorului energetic și, astfel, ar putea oferi asistență tehnică pentru dezvoltarea acestor sectoare.

Republica Moldova a devenit membru al IFC în 1995. Până în prezent, Corporația Internațională Financiară a investit în țara noastră 259 de milioane dolari în 24 proiecte din diferite sectoare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților