Ambasada României în Republica Moldova anunță că, în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc la data de 26 mai 2019, Ministerul Afacerilor Externe a lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate”, transmite CURENTUL.
Obiectivul principal al ghidului este de a asigura informarea corectă a cetăţenilor români aflați în străinătate, cu privire la condiţiile în care îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.
Materialul informativ prezintă, într-un mod succint, prevederile relevante din Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările și completările ulterioare, OUG nr. 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, precum și din Hotărârile Guvernului adoptate pentru organizarea și desfășurarea alegerilor europarlamentare din acest an.
Astfel, ghidul include informații referitoare la persoanele care au drept de vot, actele în baza cărora se poate vota în străinătate și procedura de vot. De asemenea, ghidul include și informații referitoare la atribuțiile Ministerului Afacerilor Externe și ale Autorității Electorale Permanente în contextul alegerilor europarlamentare.
Ghidul este disponibil pe site-ul MAE în cadrul secţiunii dedicate alegerilor pentru Parlamentul European din 26 mai 2019 (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/2019_pdf/2019.04.19_ghid_alegator.pdf)
Potrivit legislației în vigoare, în cadrul acestui scrutin, cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale căruia liste electorale este înscris.
Reamintim faptul că, pentru a își exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil.
Cristina Pendea