Ministerul Apărării continuă implementarea Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova (DCBI), aprobat în cadrul Reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO din luna iunie 2015, transmite CURENTUL.
Astfel, potrivit ministrului Apărării, Alexandru Pînzari, în acest moment, instituția de apărare se află în etapa de tranziție la Faza II a DCBI, asta după ce Președintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, Igor Dodon, a aprobat Planul de dezvoltare a Armatei Naționale pe Termen Lung 2020-2030, care marchează încheierea fazei I a Pachetului.
„Ministerul Apărării, în comun cu alte instituții ale statului și experții internaționali, urmează, în scurt timp, să definitiveze Planul NATO de implementare a Fazei II DCB pentru Republica Moldova, care presupune asistenţă, inclusiv tehnică, oferită țării noastre, reieșind din necesitățile de apărare identificate în baza Planului de dezvoltare a Armatei Naționale pe termen lung”, a spus Alexandru Pînzari.
Ministrul Pînzari a adăugat că inițial, Planul respectiv se va focusa pe cele mai importante probleme cu care se confruntă sistemul național de apărare și va cuprinde solicitări de proiecte de asistență pentru dezvoltarea sistemului de planificare strategică, sistemului de management a resurselor umane, dezvoltarea profesională în domeniul apărării a personalului militar și civil, crearea sistemului de management a resurselor de apărare, dezvoltarea corpului de sergenți și subofițeri, standardizarea instruirii și logisticii, dezvoltarea capabilităților de menținere a păcii și altele.
„Cu toate că Planul NATO de implementare a Fazei II pentru Republica Moldova încă nu este aprobat, Ministerul Apărării a reușit, de comun cu Oficiul Legătură NATO în țara noastră, să lanseze sau să prezinte pentru aprobare și finanțare un șir de proiecte, printre care cel de creare a Centrului de Reacție la Incidente Cibernetice, proiectul în domeniul medicinii militare sau cel privind îmbunătățirea învățământului militar (DEEP) pentru corpul de sergenți”, a spus Alexandru Pînzari.
Ministrul Apărării a specificat că pentru dezvoltarea instituției, acest document este unul foarte important. ”Pachetul DCB reprezintă pentru Armata Națională un document strategic, care contribuie la funcționarea eficientă a sectorului de apărare, dar și la transformarea acestuia în unul modern, care să corespundă standardelor internaționale. Vom continua cooperarea cu partenerii noștri implicați în realizarea DCB, astfel încât obiectivele stipulate în document să fie realizate la cel mai înalt nivel”, a menționat ministrul Pînzari.
De menționat că în cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor, desfăşurat în septembrie 2014, Republica Moldova a fost invitată să adere la Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare (DCBI). Ulterior a fost elaborat și aprobat Pachetul DCB, care cuprinde 2 faze. Prima fază s-a axat pe revizuirea, modificarea sau elaborarea cadrului legislativ şi normativ la nivel strategic privind planificarea apărării naţionale, elaborarea documentelor strategice, evaluarea structurii capabilităţilor existente și alte aspecte.
În cadrul cooperării cu NATO, Republica Moldova beneficiază de asistență și prin alte inițiative și programe, cum ar fi: Consolidarea Integrității, Implementarea Rezoluției ONU 1325 Femeia, Pacea și Securitatea, Instruire militară şi exerciţii.
Cristina Pendea