[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Agriculturii informează despre noile cerințe pentru antreprenorii care produc sau importă germeni și semințe
20 Ianuarie

Au fost aprobate noi cerințe pentru antreprenorii care produc sau importă germeni şi seminţe destinate producţiei de germeni, transmite CURENTUL.

Noile cerințe se referă la igiena pentru unităţile care produc germeni, cerinţele în materie de trasabilitate, inclusiv  liniile directoare de import. Obiectivul este de a spori calitatea germenilor prin crearea conexiunilor dintre consumator și agent economic.

Conform Hotărârii aprobate, proiectarea şi amenajarea unităților unde se produc germenii și semințele de germeni trebuie să se aplice bunele practici în materie de igienă alimentară, inclusiv protecția împotriva contaminării între şi în timpul operațiunilor. Suprafețele din zonele în care se manipulează alimentele şi cele care intră în contact cu produsele alimentare vor fi  bine întreținute, ușor de curățat şi dezinfectate după fiecare proces tehnologic. De asemenea, instalațiile pentru curățarea, dezinfectarea şi stocarea echipamentelor şi a ustensilelor de lucru este necesar să fie ușor de curățat şi alimentate cu apă caldă şi rece, iar orice  chiuvetă sau instalație prevăzută pentru spălarea alimentelor trebuie să dispună de alimentare la apă potabilă şi să fie păstrată curată şi dezinfectată după fiecare proces tehnologic.

Totodată, toate echipamentele cu care semințele şi germenii intră în contact trebuie să fie construite dintr-un material ce reduce la minimum orice risc de contaminare, iar păstrarea acestora să fie în condiții de igienă şi dezinfectate după fiecare proces tehnologic.

Documentul aprobat are drept scop elaborarea şi armonizarea eficientă a legislației comunitare prin asigurarea unei funcţionări corecte a cerinţelor aplicabile germenilor şi seminţelor destinate producţiei de germeni, obligatorii tuturor operatorilor care produc germeni.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților