Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, a prezentat astăzi în comisia parlamentară de politică externă și integrare europeană raportul asupra activității Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Documentul conține atât acțiunile MAE din ultimii doi ani, cât și prioritățile setate pentru perioada următoare în scopul eficientizării serviciului diplomatic.
Potrivit viceprim-ministrului, eforturile MAE s-au concentrat, în perioada cuprinsă de raport, pe asigurarea sprijinului din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru parcursul european al Republicii Moldova și aprofundarea cooperării cu acestea în scopul susținerii reformelor democratice de la Chișinău. În același timp, Mihai Popșoi a menționat eforturile serviciului diplomatic pentru identificarea soluțiilor alternative de asigurare cu energie și la mobilizarea asistenței externe pentru contracararea efectelor economice ale războiului din Ucraina.
Printre principalele rezultate menționate de Mihai Popșoi se numără fortificarea imaginii Republicii Moldova de actor credibil, stabil și previzibil pe arena internațională. Acest lucru s-a soldat cu o susținere fără precedent din partea partenerilor externi, încununată, pe 25 iunie 2024, cu decizia istorică de lansare a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Eforturile diplomatice remarcabile pentru consolidarea parteneriatului strategic cu România au fost menționate, în mod special, de șeful diplomației moldovene, de asemenea – manifestarea unei solidarități multidimensionale din partea țării noastre în raport cu Ucraina și sprijinirea eforturilor acesteia pentru a face fața provocărilor cauzate de continuarea agresiunii ruse. Consolidarea substanțială a parteneriatelor strategice cu SUA, Canada și Marea Britanie a fost, în același timp, subliniată de șeful diplomației moldovene.
„Optăm pentru o politică externă pro-activă, anticipativă, coerentă și predictibilă, orientată spre rezultate concrete. Astfel, ne axăm pe profesionalizarea personalului diplomatic, dar și pe extinderea prezenței diplomatice în țările în care numărul de cetățeni moldoveni din diaspora a crescut exponențial”, a subliniat Mihai Popșoi.
Printre prioritățile pentru perioada următoare, ministrul a menționat aprofundarea relațiilor internaționale în scopul sporirii asistenței pentru dezvoltare, consolidarea diplomației economice și promovarea acordurilor în favoarea diasporei. Două priorități strategice ale MAE, rezultate din politicile publice ale Guvernului pentru anii 2025-2027, pe care și le propune Mihai Popșoi vizează extinderea prezenței diplomatice a țării noastre prin deschiderea de ambasade noi în Egipt și Kazahstan și a unor consulate suplimentare în SUA, Germania și Canada.