[ X ]
Mihai Godea, despre una dintre cele mai mari investiții imobiliare din țară și abordarea complexă pentru modernizarea infrastructurii zonale
26 Iulie

Mihai Godea, director pentru dezvoltare al Grupului de companii „Horus”, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre noul proiect al companiei – „Horus City”, oferind detalii despre investițiile făcute, lucrări și planuri.

TRIBUNA: Recent a fost lansat proiectul imobiliar „Horus City”, care se prezintă a fi unul deosebit pentru mun. Chișinău, dar și pentru țara noastră. Prin ce s-ar evidenția acesta de altele?

Mihai Godea: „Horus City”are la bază o abordare complexă de dezvoltare urbană, un exemplu unic, când în partea centrală a orașului se construiește un cartier întreg, bine planificat, atât la nivelul blocurilor de locuințe, cât și la nivelul utilităților și al beneficiilor sociale. La elaborarea proiectului au lucrat cei mai buni arhitecți și ingineri pe care îi are țara. Materialele folosite sunt de calitate premium, iar coraportul calitate-preț este unul avantajos. Pentru asigurarea tuturor condițiilor, în cadrul complexul locativ sunt prevăzute programe de investiții sociale pentru crearea infrastructurii sociale și economice. ”Horus City” aduce confortul și prospețimea necesară, fiind cartierul ce va revoluționa în totalitate ambianța urbană din zonă. De infrastructura modernizată vor beneficia inclusiv cei care vor fi doar în trecere prin această regiune și vor simți schimbarea în bine, atât la capitolul descărcării traficului rutier, cât și la amenajarea teritoriului.

T.: Blocurile de locuit sunt construite pe un teren privat?

M.G.: Terenul pe care se construiește complexul se află în proprietatea Grupului de companii ”Horus” și a fost cumpărat fără vicii juridice la preț de piață. Terenul a fost procurat de la un agent economic, ”Horus” este un cumpărător de bună credință, iar proiectul dispune de toate aprobările din partea instituțiilor publice necesare pentru demararea lucrărilor. Sunt coordonate și proiectele de îmbunătățire a infrastructurii din regiune, care sunt de utilitate publică.

T.: Acest proiect imobiliar este într-adevăr grandios, cu 20 de blocuri de locuit. Locatarii vor avea suficiente locuri de parcare?

M.G.: Ziceam de abordarea complexă. Pentru confortul locatarilor, dar și pentru comoditatea persoanelor aflate în trafic rutier prin zonă, sunt planificate parcări subterane și terestre. În preajma Gării de Nord este planificată construcția unei parcări supraetajate, care va rezolva și problema actualelor parcări haotice din regiunea respectivă. În plus, numărul locurilor de parcare vor fi suficiente pentru a acoperi cererea. Pentru noi este important ca automobilele să nu sufoce căile de acces în curțile din cartier și să se asigure fluidizarea transportului.

T.: Care va fi situația traficului rutier în zonă când majoritatea locuitorilor „Horus City” vor locui acolo?

M.G.: La moment se atestă anumite probleme cu fluidizarea traficului rutier în zonă, probleme generate de amplasare în vecinătatea complexului a pieței din Calea Moșilor și a Gării de Nord. În mod normal, se cere implicarea municipalității și a altor instituții publice pentru soluționarea acestei probleme. Grupul „Horus” și-a asumat partea leului în această privință. Astfel, strada Tudor Vladimirescu va fi lărgită până la intersecția cu str. Vadul lui Vodă din contul programului nostru investițional. Este prevăzută construcția canalizării pluviale, pe care str. T. Vladimirescu nu o are la momentul de față. De asemenea, va fi construit un tronson nou de drum limitrof complexului locativ, care va uni str. Tudor Vladimirescu cu str. Calea Moșilor. Acest tronson va fi unit pe linia de separare a cartierului locativ de piața comercială cu o cale de acces până la Gara de Nord. La intersecțiile noi vor fi amplasate semafoare, iar în proximitatea complexului vor fi amenajate stații de așteptare a transportului public, atât pe str. Tudor Vladimirescu, cât și pe str. Calea Moșilor. Râul Țiganca, ce curge prin zonă, va fi trecut într-un colector de beton subteran. Toate aceste îmbunătățiri ale infrastructurii rutiere și nu numai, au menirea de a asigura fluiditatea traficului rutier și implicit, confortul locatarilor „Horus City”. În final, este și o contribuție importantă la modernizarea capitalei noastre.

T.: Ce alte proiecte de infrastructură socială și economică planificați să mai realizați în regiune?

M.G.: Locatarii complexului „Horus City” vor beneficia de o gamă largă de servicii chiar în cartier. Astfel, aici vor funcționa un centru medical, un complex sportiv, o grădiniță, o bancă, un supermarket, complementate de o largă rețea comercială. Se prevăd și alte facilități sociale cum ar fi curățătorie, salon de frumusețe, farmacie, florărie, alte întreprinderi care prestează diferite servicii și vând în sistem retail. În curțile blocurilor vor fi amenajate terenuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, parcări, alei pentru plimbări etc. Abordarea noastră e ca serviciile să poată fi accesate pe loc, adică lângă casă. În plus, pentru estetizarea ambianței urbane, rețele termice magistrale din str. Tudor Vladimirescu vor fi coborâte la subteran, tot din contul investitorului. Urbea noastră va scăpa de peisajul sovietic, cu conducte termice aeriene.

Vom pune accentul pe elemente, care favorizează un mediu ecologic. Vor fi implementate soluții tehnologice cu un consum redus de energie, parcări dotate cu încărcătoare pentru mașini electrice, va fi creat un ecosistem propriu al complexului. Apa condensată, provenită de la aparatele de aer condiționat se va scurge într-un canal special, iar încăperile speciale pentru depozitarea containerelor de gunoi vor fi proiectate cu opțiunea de sortare a deșeurilor.

Persoanele cu dizabilități și părinții cu cărucioare nu vor întâmpina bariere de deplasare, întrucât intrările și holurile vor fi destul de largi, ascensoarele pentru locatari și cele marfare vor fi suficient de mari pentru a permite accesul persoanelor în scaune cu rotile. Vor exista locuri de parcare, rezervate exclusiv persoanelor cu nevoi speciale. Zona pietonală și trotuarele vor fi construite din materiale netede, nevrac, antiderapante, fără margini ascuțite, uniforme (vor fi excluse diferențele de înălțime).

Complexul va fi verde pe tot parcursul anului. O fâșie lată de arbori va fi sădită pe tot perimetrul ansamblului rezidențial și îl va separa, la modul practic, de partea carosabilă a străzii T. Vladimirescu. Zonele de recreere vor avea și spații pentru grătare, dotate cu o infrastructură corespunzătoare: alimentare cu apă, copertine umbrite, container de gunoi etc.

T.: Intuim că acest proiect imobiliar necesită o investiție mare. De unde bani pentru realizarea acestuia?

M.G.: Este poate cea mai mare investiție într-un proiect imobiliar din istoria Independenței Republicii Moldova. Costurile sunt substanțiale. Noi am început construcția din mijloacele provenite din activitatea de business a Grupului ”Horus”. Bineînțeles, că sunt folosite și alte mecanisme legale de finanțare, la care apelează orice afacere în întreaga lume, inclusiv în Moldova. Noi privim această investiție nu ca și sumă de bani pe care o vom cheltui, ci ca oportunități pe care le oferim miilor de familii fericite, care vor beneficia de confortul din “Horus City”. Totodată, pe lângă modernizarea urbană, investiția dată mai presupune crearea a mii de locuri noi de muncă pentru cetățenii țării noastre, achitarea multor milioane de lei sub formă de impozite și taxe la stat. La fel, un astfel de proiect înseamnă și o satisfacție profesională pentru lucrul bine făcut și gratitudinea primită din partea beneficiarilor noștri.

T.:De ce poziționați complexul “Horus City” drept unul de calitate premium?

M.G.: Nivelul premium pentru Complexul ”Horus Cuty” este determinat de mai mulți factori. În primul rând, amplasarea în zona centrală a orașului și planificarea integrală pentru un cartier întreg, cap-coadă. În rândul al doilea, materialele folosite în construcție și finisaje corespund parametrilor UE de calitate, iar coraportul calitate-preț este unul avantajos. În rândul al treilea, locatarii vor beneficia de o gamă largă de servicii comerciale și sociale chiar în cartier. În rândul al patrulea, infrastructura rutieră din preajma complexului îmbunătățită va aduce beneficii atât locatarilor, cât și orașului Chișinău în întregime. O altă noutate a acestui complex sunt elementele “casei inteligente” ce vor fi prezente spre bucuria celor care vor procura o locuință în “Horus City”. Energia verde, la fel va fi prezentă în noul complex, precum și un șir de alte noutăți pe care le așteptau cei care își doresc o casă de vis.

T.: Când vor trece primii locatari în casele sale din „Horus City”?

M.G.: În doi ani primii locatari ai „Horus City” se vor putea bucura de confortul și căldura propriilor apartamente. Echipa „Horus” depune toate eforturile ca visele clienților noștri, de a avea o casă a lor într-un cartier modern, situat în partea centrală a orașului, să se realizeze cât mai repede. Constat cu mare satisfacție că numărul doritorilor de a procura o locuință în complexul “Horus City” este unul destul de mare. În doar o lună de la startul vânzărilor, au fost procurate deja câteva zeci de apartamente, iar numărul solicitărilor crește în mod progresiv. Oamenii au așteptat locuință de calitate și acum își pot realiza visul, cu „Horus City”.

Inapoi la arhiva noutaților