Fenomenul migrației păsărilor are o importanță deosebită, acestea acționând ca indicatori ai ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice.
?În acest sens, Ziua mondială a păsărilor migratoare reprezintă o campanie anuală de sensibilizare, care evidenţiază necesitatea conservării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora.
?Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial începând din anul 2006, fiind iniţiată de Secretariatul Convenţiei pentru conservarea speciilor migratoare şi animalelor sălbatice (CMS) şi de Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA).
?Pentru 2020 motto-ul acestei zile este: „Păsările conectează lumea noastră” („Birds connect our world”).
❗️Cu un milion de specii care se confruntă cu riscul de dispariţie, conectivitatea a devenit un subiect central pentru biodiversitate şi durabilitate. Insa nu trebuie sa uitam ca migraţia se poate realiza numai atunci când animalele sunt capabile să acceseze diferitele locuri şi habitate, care se bazează pe căile lor, traversând frontiere, planuri naţionale şi priorităţi de conservare ale oricărei ţări, scrie Agerpres.
?Conectivitatea ecologică este importantă pentru supravieţuirea păsărilor migratoare, dar aceasta este ameninţată de pierderea şi degradarea habitatului.
〽️Pierderea sau degradarea unui loc de oprire critică pentru păsările migratoare poate avea un efect devastator asupra şanselor lor de supravieţuire şi poate duce la o defragmentare ce poate avea un efect devastator asupra populaţiilor de păsări. Alte ameninţări, cum ar fi otrăvirea, utilizarea nesustenabilă sau coliziunile cu obiecte create de om şi schimbările climatice au, de asemenea, un impact negativ asupra păsărilor migratoare din întreaga lume.
❌Potrivit estimărilor specialiștilor, aproximativ 12%, din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume, riscă să dispară în acest secol.
?Ziua mondială a păsărilor migratoare are o acţiune de informare globală şi este un instrument eficient pentru creşterea gradului de conştientizare a ameninţărilor cu care se confruntă păsările migratoare, importanţa lor ecologică şi necesitatea cooperării internaţionale pentru conservarea acestora.
În Moldova, în prezent, se cunosc 273 de specii de păsări sedentare şi migratoare.