Din 2023, Republica Moldova impozitează doar venitul companiilor, distribuit ca dividend. Astfel, companiile din țara noastră au nevoie de lichidități, că să facă față provocărilor și să continue să investească în dezvoltare.
În primul trimestru al anului 2024, investițiile private au crescut cu 12%, un factor important fiind reforma impozitului pe venit.
Companiile din țara noastră, întreprinderile mici și mijlocii au păstrat în conturi 1,4 miliarde lei – bani pe care nu i-au plătit ca impozit. În schimb, au investit, au crescut salarii și făcut rezerve de lichidități.
Republica Moldova este a patra țară din Europa cu un asemenea model de impozitare a venitului, după Estonia, Letonia și Georgia.
Până la reforma impozitului pe venit, antreprenorii plăteau 12% impozit pe venit. Din banii rămași, dacă o parte erau luați ca dividend, 6% constituia taxa pe dividende (doar pe partea distribuită ca dividend).
Venitul nedistribuit era impozitat cu 12% și venitul distribuit ca dividend era impozitat cu 18% (12%+6%). După reformă se impozitează cu 12%, doar venitul distribuit ca dividend (12%+6%). Banii care rămân în companie, pentru dezvoltare și investiții, nu sunt impozitați.
Reforma impozitului pe venit este importantă, cât țara noastră are nevoie de un sistem fiscal care impozitează mai puțin investițiile și mai mult consumul. Dezvoltarea antreprenorilor este importantă pentru creșterea economiei.