Meșterii populari din Republica Moldova și din România, membri ai grupului țintă în cadrul proiectului transfrontalier „Renașterea meșteșugurilor populare autentice – moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă”, s-au întrunit la o nouă instruire desfășurată în Iași, România în perioada 15-16 iulie 2021, transmite CURENTUL.
Scopul acestei instruirii rapide nr.2 a fost de a susține meșterii populari să-și desfășoare activitatea profesională după principiile antreprenoriale și în condiții de eficiență, performanță și competitivitate. În urma instruirii, meșterii populari au însușit noțiuni importante de: piață, produse, proprietatea intelectuală, drepturi de autor, promovare prețuri, etc., toate acestea ajutându-i să-și dezvolte propria afacere și să-și formeze un brend din meșteșugul practicat.
Instruirea s-a finalizat cu un exercițiu individual, în care fiecare cursant și-a prezentat un produs, după regulile de marketing învățate de a relaționa cu clienții și a-i convinge să cumpere produsul respectiv.
Tot in această zi, a fost organizată o expoziție cu lucrările aduse de către fiecare meșter popular din grupul țintă, expoziție foarte apreciată, atât de personalul hotelului, cât și de mulți turiști prezenți în hotel în acea zi.
Pe toată perioada instruirii, echipa de proiect nu a uitat un alt obiectiv foarte important al proiectului: asocierea, liber consimțită, a meșterilor populari din grupul țintă într-un ONG de tip asociație. Pentru crearea acestei asociații echipa proiectului a avut multe discuții cu grupul țintă, atât in cadrul instruirii nr.1 din Republica Moldova, cât și în Iași, folosind multe argumente, pro și contra, precum si exemple de bune practici, în special al Asociației partenerului din România „Art Meșteșugurile Prutului”, care a fost înființată tot în urma unui astfel de proiect. Aici a avut loc prima adunare generală de constituire, după ce, în prealabil, majoritatea meșterilor și-au dat acordul in scris, sub semnătură, de a deveni membru fondator. De acum înainte, aceast nou ONG, care va funcționa pe teritorul Republicii Moldova va trebui să parcurgă toate etapele de formare, conform legislației în vigoare.
În acelați timp, echipa de proiect a avut o întâlnire de lucru foarte eficientă privind discutarea aspectelor de organizare a celorlalte activităti din proiect: organizarea taberei de vară, elaborarea catalogului meșterilor populari, elaborarea broșurei proiectului și altor materiale de vizibilitate, înregistrarea Asociației meșterilor populari nou constituită, organizarea expoziției permanente a produselor meșteșugărești în or. Cahul, Moldova, crearea platformei on-line cu vînzări, ș.a.
Cristina Pendea