[ X ]
Mesajul PLR, la 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009
7 Aprilie

Cu prilejul împlinirii unui deceniu de la evenimentele din 6-7aprilie 2009, Partidul Liberal Reformator (PLR) vine cu o viziune succintă asupra dezideratelor pe care le-a avut, a consecințelor pe care le-a generat, dar și a învățămintelor pe care trebuie să le tragem din ele, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, PLR a amintit că, revolta populară a tinerilor a avut dezideratul schimbării regimului politic, democratizarea și europenizarea Republicii Moldova.

„Tinerii au vrut SCHIMBAREA, iar partidele politice aduse la putere pe acest val drept consecință au promis-o cu generozitate. Sloganul cel mai popular – „Moldova fără comuniști, Moldova fără Voronin!” – a scos cetățenii în număr mare la alegeri anticipate. Cu puterea votului lor, comuniștii au fost scoși de la guvernare, iar partidele de opoziție au încropit o alianță pro-europeană și au preluat conducerea statului. Din păcate, unele dintre ele au dat imediat uitării promisiunile făcute tinerilor și întregii societăți. În loc să treacă la demolarea sistemului impus de comuniști, să tragă la răspundere capii lor, responsabili de omorurile și atrocitățile comise, liderii lor au prins a se întrece căruia dintre ei să-i revină părțile cele mai mari și mai influente ale acelui sistem putred. Astfel, liderii acestor partide în loc să demoleze sistemul corupt și mafiot, s-au adaptat la el, ca până la urmă să se contopească cu acesta. Ei nu numai că nu au dus „Schimbarea până la capăt”, precum au promis, dar în lupta pentru controlul la sânge a instituțiilor de drept și de gestionare economică ale statului au provocat crize profunde de guvernare și au restabilit astfel pozițiile și vigoarea partidului comunist”, se spune în comunicat.

Potrivit PLR, în fapt, a fost demolat viitorul european al statului – dezideratul major al tinerilor ieșiți în stradă la 7 aprilie 2009.

„Unele realizări, deosebit de importante, pe tărâmul integrării în Uniunea Europeană, cum ar fi ridicarea vizelor, libera circulație a cetățenilor și a mărfurile în spațiul european și altele, Republica Moldova le-a obținut grație deschiderii și insistenței partenerilor de dezvoltare – Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, României, – dar și poziției ferme, mature și responsabile luată la vreme de politicienii constituiți ulterior în Partidul Liberal Reformator. Este regretabil faptul că exemplul bun nu fost urmat. Din contră, prin fraude imense, PLR, a fost scos de la guvernare în 2014. Liderii celor două partide au continuat să lupte între ei nu pentru europenizarea statului, pentru prosperarea cetățenilor, ci pentru însușirea banilor publici și pentru monopolului lor asupra statului. Consecința acestei lupte o vedem astăzi în capturarea totală a Republicii Moldova”, se mai spune în comunicat.

PLR mai scrie că alegerile din 24 februarie 2019 sunt probabil cea mai vie expresie a acestor acțiuni.

„Marea majoritate în legislativ o au partidele care provin politic din partidul comunist, împotriva căruia s-au ridicat tinerii la 6 și 7 aprilie 2009. Concluzia care se cere a celor zece ani de eșec, este că un stat bântuit de cancerul corupției îi determină în mod implacabil dezastrul atât în planul politicilor interne, cât și în plan geopolitic. Societatea, inclusiv tineretul, ca elementul cel mai activ și mai sensibil, este adus azi, în zi de 7 aprilie 2019 în fața acelorași deziderate puse prompt de generația anului 2009: restabilirea statului de drept, dezoligarhizarea, democratizarea și europenizarea Republicii Moldova”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților