Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, copreședinte al blocului electoral ACUM, susține că a interacționat mult, de-a lungul anilor, în care și-a asumat cu fermitate rolul de Apărător al Drepturilor Omului și activist civic, cu oamenii legii, informează CURENTUL.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Năstase a scris că, în diferite contexte, inclusiv în etapele mișcărilor civice prin care a susținut și susține și astăzi instaurarea unei democrații autentice în Republica Moldova.
„Noi, protestatarii, am fost dintotdeauna de partea bună și corectă a baricadei, cei care stăteau așezați între noi și dictatorii acestei națiuni, erau de partea cealaltă. Am fost și suntem și astăzi urmăriți, intimidați, permanent supravegheați. Tot de unii dintre cei care lucrează în instituțiile de forță ale republicii. Aceștia, fie că vorbim de polițiști sau de lucrători SIS, sunt, în opinia mea, atâta vreme cât acceptă misiuni care au rolul de a suprima opinia populară, la rândul lor captivii unui sistem pe care îl vom spulbera la alegerile care urmează. Vinovați sunt cei din vârful acestei piramide opresive, sinistre și criminale. Vinovații adevărați sunt șefii puși în funcții înalte și recompensați la negru regește de “faraonul Moldovei”, de departe cel mai bogat om al acestei țări, dar care nu poate explica de unde are atâtea și atâtea miliarde. Pentru toți ofițerii sau subofițerii care fac lucruri împotriva voinței lor, noi, aproape fără excepție, am manifestat înțelegere și nu am răspuns repetatelor provocări la violență puse la cale de interlopi. Dar, trebuie spus, avem multe așteptări de la acești oameni, de cele mai multe ori mascați, care participă la fiecare miting de protest pe care noi îl organizăm”, a scris el.
Potrivit lui Năstase, există, însă, mult mai mulți purtători de uniforme, care-și fac treaba cu responsabilitatea specifică caracterelor adevărate.
„Sunt cei care, în fiecare zi, au grijă și fac tot ce se poate pentru asigurarea siguranței publice. Le-am mulțumit de multe ori, o voi face și acum. Pentru că merită, iar meseria lor înseamnă multă muncă, nopți nedormite, frustrări, toate puse în slujba misiunii care, nu-i așa, trebuie îndeplinită. Tuturor celor care, la vedere sau nu, poartă grade și au jurat credință acestui popor, le aduc aminte, cu respectul cuvenit, că jurământul nu este doar o banală DECLARAȚIE DE SUPRAVIEȚUIRE pentru ocuparea unui loc de muncă, ci din contra, un act personal, cu semnificație imensă, care cinstește, dar în egală măsură obligă. Când depun jurământul, militarii jură în fața poporului și a țării, nu a unuia sau altuia. Clipa în care toți acești oameni vor pricepe pentru cine și în numele cui își pun zălog onoarea, iar acesta nu poate fi decât POPORUL, este atât de aproape. Eliberați-vă…eliberându-ne!”, a punctat Năstase.
Andriana Cheptine