[ X ]
Mesajul geopolitic în campaniile electorale. Fostă deputată: Nimeni nu s-ar supăra dacă…
30 Noiembrie

Fosta deputată și vicepreședintă a Parlamentului, Liliana Palihovici, este de părere că mesajul geopolitic în campaniile electorale scindează societatea în funcție de cum politicienii o promovează, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Liliana Palihovici a menționat că nimeni nu s-ar supăra că este promovat mesajul neutralității, dacă acesta ar fi respectat.

„Mesajul geopolitic scindează societatea în funcție de cum politicienii o promovează. Dacă spui că, de fapt, Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată, de parteneri egali și cu Rusia, și cu alte țări, atunci care ar fi supărarea unei părți a societății? Nimeni nu s-ar supăra, ar zice: da, corect este, trebuie să avem relații economice, politice și cu Rusia, corecte și cu respectul reciproc și a integrității teritoriale, și a relațiilor economice.

Republica Moldova a avut doar de câștigat în urma semnării Acordului de Asociere și de Liber Schimb. Republica Moldova a sporit exporturile de producție pe teritoriul Uniunii Europene atunci când Moldova, practic, nu avea piață de desfacere pentru produsele ei. Deci, mesajul că Uniunea Europeană este dușmanul Republicii Moldova nu are cum să prindă! Numai în cazul când anumiți politicieni care urmăresc scindarea societății pe motiv geopolitic manipulează și transmit publicului mesaje, date și cifre eronate. Iar aici trebuie societatea civilă să fie mai activă și să pedepsească, să dezmintă toate aceste lucruri.

Eu observ deja schimbare în mentalitatea electoratului moldovenesc și pentru prima dată în istoria Republicii Moldova societatea a ieșit mai unită după alegeri decât a fost înainte. De obicei, după alegeri nu vorbeau părinții cu copiii, frații între ei etc. Aici noi am observat o altă reacție și eu dau partea leului în acest lucru mesajului pe care l-a avut Maia Sandu în calitate de candidată”, a spus Liliana Palihovici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților