[ X ]
[ X ]
[ X ]
Merele roșii sunt tot mai solicitate de consumatorii internaționali
26 Septembrie

„Merele de culoare roșie sunt tot mai solicitate de consumatori de pe piețele internaționale, iar producătorii agricoli trebuie să se adapteze rapid la cerea pieței”, constată Iurie Fala, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct.

În prezent, în Republica Moldova sunt cultivate peste 77 de soiuri de mere, dintre mai mult de jumătate sunt mere de culoare roșie.

Eugeniu Gudumac, specialist în tehnologii de producere în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, afirmă că în prezent proiectul USAID organizează mai multe instruiri pentru producătorii de mere pentru a le explica tehnologiile de înroșire naturală a merelor, utilizate în Uniunea Europeană.

O practică foarte eficientă de sporire a intensității culorii merelor roșii este utilizarea peliculei reflectorizante care se instalează în livadă cu 3-4 săptămâni înainte de maturarea fructelor. Această practică este utilizată pe larg în țările europene pentru înroșirea merelor de tip Gala, Jonagold, Fuji sau PincLady.

Actualmente, în Republica Moldova există circa 56 mii ha plantate cu livezi de mere. Recolta globală de mere în Republica Moldova, în 2017, se așteaptă a fi la nivel de 430 mii tone sau cu cca 2,6% mai mare, comparativ cu 2016.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților