[ X ]
[ X ]
[ X ]
Maia Sandu: „Este bine să știm cine se face vinovat de eșuarea proiectului Portul Liber Giurgiulești”
15 Septembrie

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a făcut unele precizări în privința ilegalității și deficienței în procesul de semnare și monitorizare a implementării Acordului de investiții cu privire la Portul Liber Giurgiulești, transmite CURENTUL.

Maia Sandu a spus că acordul acesta nu este unul internațional și apar unele întrebări în privința cum a fost legalizat și implementat.

„Acordul a fost semnat încă pe vremea cînd Ministrul al Economiei era Marian Lupu. În 2004, Guvernul R.Moldova, împreună cu trei companii „Azer Petrol SRL”, „Azer Petrol Refinery” și „Azer Trans SRL” a încheiat un acord de investiții pentru a dezvolta infrastructura portului Giurgiulești. Urmau să se efectueze construcții petroliere, de mărfuri și pasageri. Avem 2 întrebări – cum a fost legalizat acest acord și cum au fost îndeplinite angajamentele. La început nu au fost obiecții, dar mai târziu s-a declarat că acordul dat nu întrunește aspectele unui act internațional, pentru că lipsește acel investitor internațional”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, liderul PAS spune că nu a fost clar de ce s-a mascat acest acord și de ce nu s-a publicat în Monitorul Oficial.

„Aceste trei companii nu au avut capital străin, ele erau rezidente în Republica Moldova. Lipsește justificarea că el a fost internațional. Acordul a fost mascat pentru că permite facilități investitorului. Conform legii, trebuia publicat în monitorul oficial, acest lucru nu s-a îndeplinit nici până astăzi. Se pune întrebarea: Ce este în acest acord? Companiile și-au schimbat timp de 10 ani numele – „The New Logistic”. S-a modificat acest acord sau nu? Dacă au fost făcute modificări de către cine și când? Guvernul acum se ceartă cu investitorul pentru că nu sunt construcții petroliere, investitorul învinuiește Guvernul că nu i-a oferit terenuri” , a spus Maia Sandu.

Președinta PAS spune că nu este clar ce a obținut statul pe urma acestui acord și cine se face vinovat de semnarea unui asemenea document.

„Dimensiunea facilităților fiscale a fost mare pentru investitor. În acord nu este clar cum trebuie utilizați banii. Subiectul dat trebuie examinat de Curtea de Conturi. Este bine să știm cine și pentru ce se face vinovat că acest mare proiect nu s-a realizat în cadrul lui legal”, a adăugat Maia Sandu.

Cristina Parfeni

sursa foto: privesc.eu

Inapoi la arhiva noutaților