[ X ]
[ X ]
[ X ]
MEI: Aproape jumătate din investițiile efectuate în cadrul zonelor economice libere au fost realizate de ZEL „Bălți”
3 Noiembrie

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a elaborat un raport privind activitatea Zonelor Economice Libere din Republica Moldova pentru semestrul I, 2020. Zona Economică Liberă „Bălți” menține poziția de lider în anul 2020, transmite CURENTUL.

Pe parcursul primului semestru, 2020 au activat 7 zone economice libere, cu 34 subzone și 213 rezidenți.

Numărul angajaților rezidenților zonelor economice libere la sfârșitul perioadei de raportare a constituit 16.463 persoane, partea preponderentă a lor – 60% (9878 persoane) a fost înregistrată în ZEL „Bălți”.

Valoarea totală a investițiilor realizate în cadrul zonelor libere, până la data de 30 iunie 2020, a constituit 453,0 mil. dolari SUA, dintre care 48% (221,1 mil. dolari SUA) revin ZEL „Bălți”.

Astfel, Ministerul Economiei și Infrastructurii constată, că aproape jumătate din investițiile realizate în cadrul zonelor economice libere au fost realizate în cadrul ZEL „Bălți”.

În medie unui rezident, în semestrul I, 2020 îi revine o investiție realizată de circa 97,4 mii dolari SUA. Cea mai mare valoarea a acestui indicator a fost înregistrată în ZEL „Bălți” – 187,4 mii USD/rezident.

Din valoarea totală de impozite, taxe şi alte plăţi obligatorii calculate (impozit pe venit, TVA, contribuții de asigurări sociale, prime de asigurare medicale obligatorii, etc.), ponderea cea mai mare revine rezidenților ZEL „Bălți” – 69,4%, ceea ce reprezintă 208,7 mil lei.

Ministerul Economiei și Infrastructurii concluzionează raportul cu faptul, că rezultatele economice ale zonelor economice libere naționale denotă un grad de concentrare preponderent în cadrul a 3 zone, prima dintre ele fiind Zona Economică Liberă „Bălți”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților