Șeful secției de Reanimare din cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă, Ivan Cîvîrjîc, spune că din cazul valului nou de COVID-19, toamna și primăvara vor fi „grele” și spune că trebuie să învățăm să trăim cu COVID, pentru că infecția nu va dispărea nicăieri, transmite CURENTUL.
Specialistul mai spune că este normal ca această infecție virală să treacă într-o formă sezonieră, ca și gripa, pentru că sunt anumite circumstanțe care favorizează răspândirea mai rapidă, așa cum e începerea anului școlar, anumite evenimente.
„Virușii sunt niște microorganisme care există de foarte mult timp pe Pământ și ei au reușit să se adapteze la condiții de trai, este clar că ei au niște elemente în ARN-ul lor sau ADN, depinde de virus, care le dă posibilitatea să fie vietăți destul de deștepte. E absolut normal pentru o vietate – atunci când găsește niște impedimente pentru dezvoltarea sa de mai departe, cum ar fi în acest caz, vaccinul, distanțarea socială, masca – când nu îşi găsește victime sau arealul de trai, cum e omul – că noi suntem, de fapt, niște arealuri de trai pentru ei – să încerce să își modifice codul genetic, ca să devină mai rezistentă. Asta se întâmplă și cu coronavirusul și de aceea apar atât de multe tulpini. E o evoluție absolut normală, pentru că virusul produce mutații pentru a-și prelungi viața. De aceea și mesajul nostru e să ne deprindem să trăim cu acest virus”, spune Ivan Cîvîrjîc.
De asemenea, el spune că deprinderea aceasta, când organismul înțelege ce fel de virus este și încearcă să găsească mecanisme pentru a lupta cu el, cere timp.
„Acum, organismul nostru trebuie ajutat și învățat să lupte. Iar una din căile de a învăța organismul nostru să lupte și să reziste este vaccinarea. E clar că vaccinurile nu te scutesc sută la sută de boală, dar nu acesta e scopul lor. Scopul lor e de a învăța organismul să lupte cu virusul, astfel încât să nu mai fie atât de pline secțiile, iar oamenii să facă doar forme ușoare, această infecție să se transforme doar într-o formă de viroză sezonieră. Din păcate, acum, la noi, nu există nicio speranță pentru așa ceva. Suntem într-o fază, când, după un an și jumătate, lucrurile nici pe departe nu sunt rezolvate. Asta e ca și drumurile în Moldova – tot se apucă să le facă, dar rămân tot așa câte doi, trei, patru ani”, mai spune specialistul într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.
Cristina Parfeni