În scopul prevenirii comercializării produselor agricole de origine vegetală cu conţinut majorat de pesticide şi nitraţi, subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova (ANSA) a efectuat un şir de controale inopinate pe plantaţiile de pepene verde şi castraveţi în mai multe gospodării agricole, informează CURENTUL.
Conform unui comunicat de presă, la conţinutul multe rezidual de pesticide şi nitraţi în total au fost prelevate 106 de probe de pepeni verzi şi 107 de castraveţi. Majoritatea cultivatorilor de legume sezoniere sunt din zona de centru a republicii: raioanele Călăraşi, Ialoveni, Orhei, Leova.
Conform rezultatelor investigaţiilor, depăşiri ale limitelor maxime admisibile de pesticide şi nitraţi nu au fost stabilite.
Solicitat de către reporterul nostru, medicul nutriționist, Luminița Suveica, ne-a oferit câteva sfaturi despre cum să consumăm corect pepenele verde și cum să evităm excesele.
„Doza minimă pentru a obține beneficii de pe urma administrării miezului de pepene este de 350 de grame pe zi. De altfel, aceasta este și porția zilnică minimă recomandată de nutriționiști. Cantitățile moderate de pepene verde nu prezintă niciun risc grav pentru sănătate, însă consumul excesiv poate ridica nivelurile anumitor vitamine din organism, ceea ce poate provoca complicații. Prea multă vitamina C, care se conține în abundență în pepene verde, poate provoca simptome precum diaree sau disconfort gastro – intestinal”.
De asemenea, Luminița Suveica ne-a declarat că pentru a preveni intoxicații în urma consumului pepenelui verde este necesar de respectat următoarele recomandări: „De procurat pepene verde în locuri autorizate, de solicitat actul de proveniență a pepenilor, APL (Administrația Publică Locală) este responsabilă de executarea actului de proveniență a pepenilor verzi cu prezentarea din partea producătorilor a rezultatelor examinărilor de laborator cu specificații că pepenii verzi nu conțin nivelul nitraților mai mare de cât norma maxim admisibilă și a altor substanțe toxice”.
Anastasia Borta