Articole, scop, instrumente, proceduri de protecție, promovare și importanța Legii privind avertizorii de integritate prezentată și discutată de către polițiștii de frontieră cu reprezentanții SPIA al MAI, Centrului Național Anticorupție și Avocatul Poporului, transmite CURENTUL.
Persoana care aduce la cunoștința publicului sau autorităților activități ilegale petrecute într-un colectiv, instituție este acel avertizor de integritate, care va avea o nouă bază legală de confidențialitate și protecție. Astfel că de astăzi intră în vigoare Legea nr. 122 din 12.07.2018privind avertizorii de integritate, care va urmări sporirea cazurilor de dezvăluire a practicilor ilegale și a altor dezvăluiri de interes public.
În calitate de promotori, reprezentanții instituțiilor de resort au punctat mai multe mecanisme de consolidare a integrității instituționale prin prisma Legii sus numite. A fost promovat climatul de incoruptibilitate atât la nivel de Minister cât și în domeniul de activitate al instituției de frontieră, s-a asigurat protejarea informatorilor împotriva răzbunării în contextul examinării dezvăluirilor de interes public ale practicilor ilegale și sancționarea răzbunătorilor împotriva avertizorilor de integritate.
S-a reliefat și câteva exemple privind acțiunile ilegale și consecințele acestora cu expunerea rezultatelor în urma instruirii angajaților și activitățile implementate pe parcurs în toate subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne. Esențial este cadrul național și cel internațional de reglementare și prevenire a contravențiilor și infracțiunilor de corupției, precum și a faptelor de comportament corupțional.
Cristina Parfeni