[ X ]
Maxim Moroșan: E amuzant când România dă o sentință atât de gravă asupra unui cetățean al Moldovei care nu a fost niciodată pe teritoriul său…
11 Aprilie

Maxim Moroșan, liderul socialiștilor la Bălți, membru al Consiliului Municipal Bălți, a anunțat că intenționează să se adreseze instanței cu privire la interdicția de a intra pe teritoriul României, deoarece – a spus el – „această decizie este o comandă și e politică”.

Politicianul, în cadrul unei conferințe de presă, a amintit că, în dimineața zilei de 9 aprilie curent, la ora 9.00, a fost oprit la punctul de frontieră Sculeni timp de o jumătate de oră, iar după aceasta a fost anunțat că are interdicție de intrare pe teritoriul României.

„Motivul interdicției, potrivit organelor de drept românești, se datorează unei presupuse „amenințări potențiale la adresa securității naționale a României”. Este de remarcat faptul că nu am mai vizitat România până acum”, a spus el.

Maxim Moroșan a precizat și care a fost scopul vizitei sale în țara vecină. „După rezonanța de alaltăieri, un număr mare de cetățeni moldoveni m-au întrebat – de ce am plecat în România? Răspunsul este foarte simplu – sunt consilier municipal al municipiului Bălți, președintele comisiei de înfrățire și atragere de investiții. În ultimele 6 luni, Consiliul municipal a adoptat numeroase inițiative și proiecte legate de orașele din România și cunosc foarte bine relațiile apropiate și de prietenie. În calitate de șef al comisiei care are ca scop relațiile externe, am mers în România pentru a stabili un dialog, a face cunoștință cu cultura și soluțiile urbanistice ale acestei țări. Până la urmă, orașul Iași este capitala istorică a statului moldovean, care a apărut cu mult înaintea conceptului de „ROMÂNIA””, a menționat consilierul.

Potrivit spuselor sale, „România își exprimă în acest fel atitudinea față de poporul moldovenesc, încercând să-și arate superioritatea și puterea”. „E amuzant când România dă o sentință atât de gravă asupra unui cetățean al Moldovei care nu a fost niciodată pe teritoriul său și se bazează pe informații de la SIS. Aceasta este măreția țării vecine? Îndemn statul român să respecte drepturile altor oameni, să învețe toleranța, atât de venerat în Europa, și să-și amintească unul dintre principiile de bază ale politicii UE – respectul pentru principiile suveranității, inclusiv naționale”, a adăugat el.

Totodată, consilierul a lansat un apel la conducerea Republicii Moldova cu cererea de a afla pe ce bază i s-a interzis intrarea pe teritoriul României. „Aceasta este o decizie politică”, a subliniat el.

Politicianul, în cadrul conferinței, a mai declarat că „alegerile prezidențiale vor avea loc foarte curând în Moldova. Și unii oameni nu beneficiază de schimbarea lucrurilor în Bălți care nu se află sub egida actualei administrații locale”. „Așadar, nu este deloc surprinzător că pe 9 aprilie, consilieri din partidul lui Renato Usatîi au participat la o întâlnire cu conducerea unui oraș din România, iar președintelui comisiei de atragere a investițiilor și înfrățire i s-a interzis intrarea în România”, a remarcat el.

Maxim Moroșan a subliniat că decizia neîntemeiată luată de reprezentanții Poliției de Frontieră române pe 9 aprilie i-a deschis ochii asupra multor lucruri în țara natală și în orașul natal.

„Această interdicție de intrare va deveni un motiv pentru consolidarea statalității moldovenești.

Nu poți fi prieteni dacă ești într-o poziție subordonată.

De aceea ne vom întări statalitatea, ne vom apăra limba moldovenească și istoria Moldovei. Moldovenii nu au fost niciodată români, iar românii nu au fost niciodată moldoveni.

Și repet, nu sunt împotriva poporului României, sunt pentru poporul moldovenesc! Nu am nimic împotriva cetățenilor de rând ai unui stat vecin. Nu sunt împotriva istoriei școlii noastre să aibă o secțiune cu istoria statului vecin și a oamenilor vecini, dar îmi doresc ca copiii noștri să învețe istoria țării lor, a Patriei lor!

Sunt convins că popoarele care și-au uitat eroii primesc eroi străini, cultură, tradiții și moravuri străine. Un popor care și-a uitat trecutul este sortit viitorului”, a conchis el.

Inapoi la arhiva noutaților