Zilinic utilizăm obiecte din masă plastică prin ambalajele pe care le procurăm: fie în cazul hainelor, telefoanelor mobile, jucăriilor pentru copii sau produselor alimentare. Deși sunt pe deplin utilizate pe 5 continente ale lumii în toate ramurile economiei, puțini știu că anumite tipuri de plastic pot fi dăunătoare pentru sănătatea consumatorilor.
Întru a evita procurarea masei plastice, ce poate afecta viața și sănătatea oamenilor, cît și a stării mediului înconjurător trebuie să știți cum recunoașteți plasticul considerat periculos.
Un indiciu în acest sens este codul marcat pe spatele recipientelor din plastic pe care le procuraţi.
Iată ce reprezintă codurilor inscripţionate pe ele.
Codurile 1, 2, 4 şi 5 sunt considerate mai sigure. Acestea se conțin în pungile de plastic, sticle, precum și veselă de unică folsință.
1. PET (polietilen tereftalat) este printre cele mai sigure tipuri de plastic. Codul 1 apare pe majoritatea sticlelor de apă, suc ori ulei. Este acel plastic transparent care, deși este printre cele mai sigure, pe suprafaţa lui se acumulează foarte uşor bacteriile. Se recomandă să păstrați cât mai puţin timp băuturile în aceste sticle şi nu le refolosiţi.
2. HDPE (polietilenă de mare densitate), folosită pentru fabricarea pungilor si a ambalajelor de plastic. Codul 2 îl găsiţi pe recipientele cu iaurt, margarină şi produse cosmetice şi este de cele mai multe ori un plastic opac. Este considerat a fi unul sigur, pentru că are un risc redus de a pătrunde în produsul ambalat.
4. LDPE (polietilena de joasă densitate) este un plastic rezistent atât la temperaturi înalte, cât şi scăzute. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, în pungile alimentelor congelate sau în tacâmuri şi este printre tipurile sigure de plastic. Este însă ceva mai mai scump şi destul de rar folosit.
5. PP (polipropilenă) – codul 5 există pe unele pahare de unică folosinţă sau pe diverse ambalaje alimentare, dar specialiştii nu consideră periculos acest tip de plastic.
Celelalte coduri, 3, 6 şi 7 pot fi o amenințare pentru consumatori din cauza conținutului acestora de DEHA, utilizat pentru a- i oferi plasticului mai multă flexibilitate. Aceste tipuri de masă plastică devin nocive mai ales la temperaturi înalte.
3. V (policlorura de vinil sau PVC) poate fi periculos pentru bebeluşi. Feriţi-vă de pet-urile care au marcat codul 3! Acesta este un tip de plastic folosit la fabricarea caserolelor, dar şi la tuburile şampoanelor. PVC-ul are în compoziţie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv sănătăţii. Studiile au arătat că poate afecta ficatul şi chiar cauza cancer.
6. PS (polistiren) – devine periculos la temperaturi înalte. Acest tip de plastic este folosit tot pentru fabricarea paharelor şi tacâmurilor de unică folosinţă, dar şi la cutiile cu iaurt. Cercetările au arătat că în contact cu alimentele calde eliberează stiren, o substanţă toxică. Astfel, consumatorii vor fi foarte precauți înainte de a bea o cafea dintr-un pahar de plastic pe care apare codul 6.
7 („Other”- alte mase plastice) este cel mai periculos tip de plastic. Şi de codul 7 ar trebui să vă feriţi. Acest tip de plastic are în compoziţie bisfenol, o substanţă interzisă în mai multe state europene. Din păcate este folosit chiar şi pentru fabricarea biberoanelor pentru bebeluşi. Utilizat timp îndelungat poate creşte riscul de apariţie a cancerului la sân în rândul femeilor și a cancerului de prostată în rândul bărbaților.
Dacă doriți să evitați, în general, obiectele din masă plastică le puteți înlocui cu produse mai sigure.
1. Astfel, utilizați tacâmuri reutilizabile în locul celor din plastic, de unică folosință.
2. Încetați să folosiți paie din plastic atunci când beți.
3. Evitați să utilizați pahare de cafea de tip „la pachet, cumpărați în schimb o cană reutilizabilă.
4. Evitați să utilizați periuțe de dinți din plastic, puteți utiliza în schimb o periuță de dinți ecologică din bambus.
5. Când mergeți la cumpărături, purtați o geantă de cumpărături reutilizabilă, evitând pungile de cumpărături din plastic.