[ X ]
[ X ]
[ X ]
Măsurile propuse de Igor Roșca, dacă RM va fi afectată de al doilea val de COVID-19
15 Octombrie

Directorul general al SA „Rogob”, Igor Roşca, sugerează un șir de acțiuni și măsuri în cazul în care țara noastră va fi afectată de un al doilea val de COVID-19, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru tribuna.md, Igor Roșca spune că aceste măsuri sunt necesare de rând cu cele ce vizează sănătatea publică sau pregătirea sistemelor medicale de noi provocări.

„În primul rând, cred că se impune o evaluare strictă a rezervelor de stat. În special a rezervelor alimentare. Nu este un secret că Republica Moldova face importuri masive, inclusiv de produse alimentare, dar, pe timp de pandemie, nimeni nu ştie cum se pot comporta principalii furnizori de astfel de produse. De aceea, este absolut necesară o evaluare a rezervelor proprii cu elaborarea unor planuri concrete de acţiuni în situaţia în care ar trebui de apelat la respectivele rezerve.

În al doilea rând, se impune elaborarea unei liste a întreprinderilor din sfera alimentară, care, în condiţiile create, capătă importanţă strategică. Aici ar trebui să fie incluse întreprinderile de producere a pâinii, a lactatelor, a uleiului de floarea soarelui, a celor din industria de procesare a cărnii etc. Statul de pe acum trebuie să elaboreze un set de măsuri care ar asigura buna funcţionare a acestor întreprinderi pe timp de criză, căci de activitatea lor poate depinde decisiv securitatea alimentară a ţării.

În al treilea rând, se impune o evaluare a capacităţilor pe care le pot asigura populaţia şi unii agenţi economici cu profil specific din punctul de vedere al furnizării materiei prime necesare pentru obţinerea produsului alimentar finit în Republica Moldova. Evaluarea respectivă trebuie să cuprindă fiecare localitate, fiecare întreprindere, fiecare gospodărie. Fără a avea un tablou clar din acest punct de vedere, statul nu va putea interveni nici în susţinerea producătorilor de materie primă, dar nici să asigure conexiunea cea mai eficientă pe timp de criză între ei şi producătorii de producţie de consum finită.

În al patrulea rând, se impune o evaluare clară a activităţii importatorilor de materie primă. Statul trebuie să se asigure că formarea preţului se respectă pe întreg lanţul valoric şi că nu vor apărea diferiţi speculanţi dornici să profite de situaţia de criză pentru a-şi umple buzunarele.

În al cincilea rând, statul de pe acum, în comun cu producătorii, trebuie să stabilească draft-uri de programe sociale, menite să ajute păturile social vulnerabile. Capacitatea de cumpărare în Moldova şi aşa este extrem de scăzută, dar, dacă veniturile populaţiei se vor reduce ca urmare a pandemiei, fără astfel de programe sociale mulţi dintre concetăţenii noştri pur şi simplu nu vor supravieţui”, menționează Igor Roșca.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților