[ X ]
Măsurile de creștere a securității rutiere discutate în cadrul unui Dialogul național, cu autoritățile publice centrale și societatea civilă
18 Decembrie

Prioritățile noului plan național privind siguranța rutieră au fost discutate astăzi, 18 decembrie, în cadrul Dialogului național de politici cu genericul „Stabilirea acțiunilor pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de principalii factori de risc: viteza excesivă și conducerea vehiculelor în starea de ebrietate”, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și A.O. Club din Moldova.

Evenimentul are drept scop reducerea accidentelor rutiere prin atragerea atenției asupra gravității fenomenului, implicarea autorităților competente în stabilirea planului de acțiuni pentru redresarea situației la nivel național și sensibilizarea participanților la trafic privind pericolul șofatului în stare de ebrietate și a vitezei excesive.

”Deși am realizat ajustări ale cadrului normativ și întreprindem măsuri active în contextul prevenirii accidentelor rutiere, cu regret statisticile sunt și rămân a fi alarmante. În cadrul acestui Dialog public, vom discuta, analiza și înțelege ce trebuie să întreprindem la nivel de autorități, societate civilă, pentru a reglementa măsuri mai complexe în cadrul normativ și măsuri de sensibilizare și educare a populației privind prevenirea accidentelor rutiere”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Datele statistice arată că la nivel global, 1.35 milioane persoane mor anual din cauza accidentelor rutiere. În Republica Moldova, în anul 2019 au fost înregistrate 2307 accidente rutiere, care s-au soldat cu decesul a 232 persoane, și traumarea altor 2702 persoane.

În 2010, Republica Moldova a aderat la Decada Acțiunilor pentru Siguranța Rutieră 2011-2020, prin care s-a obligat să întreprindă o serie de acțiuni menite să aducă mai multă siguranță în traficul rutier.

Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova: „Aderând la această inițiativă, toate țările din lume și-au setat obiective specifice, unul dintre care este reducerea mortalității globale, cauzate de accidentele rutiere. Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3, tinta 3.6 (ODD 3.6) propune reducerea cu 50% până în anul 2030 numărul oamenilor decedați în accidente rutiere, ceea ce este foarte ambițios. Abordarea acestei probleme cere actiuni multisectoriale ce prevăd construirea unui sistem de transport durabil, siguranța drumurilor, investiții în transportul public, inclusiv adaptarea pentru părinții cu copii și persoanele cu dizabilități, reglementarea limitelor de viteza accesibile pe diferite portiuni de drum, revizuirea normelor admisibile de consum de alcool la volan. Sper că rezultatul dialogului de astăzi va contribui la îmbunătățirea situației în Republica Moldova și la reducerea numărului de oameni care suferă de pe urma accidentelor rutiere. Organizația Mondială a Sănătății va oferi în continuare suportul său tehnic în atingerea acestui obiectiv”.

Deoarece problema accidentelor rutiere este una multidisciplinară, la stabilirea setului de acțiuni au contribuit atât reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Organizației Mondiale a Sănătății, ai instituțiilor medicale, ai autorităților publice locale, a Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere și ai instituțiilor subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Propunerile privind îmbunătățirea situației în domeniul securității rutier includ revizuirea cadrului normativ existent privind stabilirea stării de ebrietate, aplicarea de sancțiuni mai dure pentru conducătorii auto care nu respectă regulile circulației rutiere, controlul mai strict al treziei, restricționarea publicității la produsele alcoolice, crearea unui sistem informațional de evidență unitar la nivel național, îmbunătățirea sistemelor de intervenție în caz de accidente rutiere, educarea și sensibilizarea populației privind respectarea normelor de siguranță în trafic.

Inapoi la arhiva noutaților