Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat, în cadrul ședinței din 23 martie 2020, un șir de măsuri urgente menite să susțină mediul de afaceri în confruntarea efectelor economice generate de evoluția situației epidemiologice, transmite CURENTUL.
Astfel, a fost amânat de la 25 martie până la 25 iunie 2020, termenul achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător în rate aferent primului trimestru al anului 2020. De asemenea, s-a amânat de la 25 martie până la 25 aprilie 2020 termenul de declarare și achitare a impozitului pe venit, impozitului pe bunuri imobiliare, impozitului funciar și taxele locale pentru anul 2019 de către întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești (de fermier) neplătitori de TVA cu pînă la 3 salariați, precum și declararea impozitului pe venit din activitatea operațională pe anul 2019 de către agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
La fel, a fost amânat de la 30 aprilie până la 29 mai 2020 termenul de prezentarea a declarației cu privire la impozitul pe venit de către cetățeni. De asemenea, se amână până la 29 mai 2020 termenul de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor care a survenit în perioada stării de urgențe.
Până la 29 mai 2020 se amână și termenul de depunere a dezacordului la actul de control întocmit în perioada stării de urgență, și până la 15 iunie 2020 a termenului de depunere a contestațiilor asupra deciziilor/acțiunilor Serviciul Fiscal de Stat aduse la cunoștință în perioada stării de urgență.
De asemenea, se amână de la 30 aprilie până la 29 mai 2020 termenul de prezentarea a rapoartelor financiare pentru anul 2019, iar obligativitatea efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019, cu excepția entităților de interes public, se anulează.
Totodată, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a fost aprobată introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat până la data de 1 iunie 2020, atât a celor planificate, cât și a celor inopinate, efectuate la fața locului. În această perioadă, se suspendă controlul fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici şi/sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecţie a muncii.
Cristina Pendea