[ X ]
[ X ]
[ X ]
Măsuri de susținere a mediului de afaceri și cetățenilor au fost aprobate de Guvern
17 Aprilie

Executivul a aprobat mai multe măsuri de susținere a întreprinderilor în contextul situației epidemiologice și efectele acesteia asupra economiei naționale, ca instrumente de suport bazate pe subvenționarea cheltuielilor suportate de întreprinderi în procesul de identificare a resurselor financiare pentru onorarea obligațiilor salariale față de angajați, obligațiilor comerciale și necesității de mijloace circulante, transmite CURENTUL.

Vicepremierul Pușcuța a declară că proiectul urmărește scopul de a asigura condiții clare, echitabile și competitive de dezvoltare a mediului de afaceri, edificarea veniturilor proprii prin asigurarea nivelului de finanțare, asigurarea redistribuirii corecte a veniturilor și solidaritatea socială, îmbunătățirea și simplificarea mecanismelor fiscale naționale, precum și măsuri de simplificare a procesului de declarare și achitare a impozitelor, taxelor și contribuțiilor: „Atenuarea efectelor COVID-19 asupra sănătății populației Republicii Moldova și asupra economiei naționale este o prioritate a Guvernului, a noastră, a tuturor”.

Astfel, pentru a asigura relansarea economică se impun acțiuni cu efecte după perioada stării de urgență. În această ordine de idei, măsurile propuse pentru adoptare sunt axate pe 2 componente, și anume: măsuri de susținere directă a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative, care are drept scop perfecționarea legislației în domeniul bugetar-fiscal.

Referitor la măsurile de susținere directă a activității de întreprinzător acestea vizează implementarea a 2 programe de suport pentru mediul de afaceri. Este vorba de programul de subvenționare a dobânzilor și, în premieră pentru Republica Moldova, programul de rambursare a TVA. Suma subvențiilor prognozată a fi achitată agenților economici în perioada 1 mai – 31 decembrie anul curent este de 90 milioane lei. În ceea ce privește programul de rambursare a TVA, această măsură presupune o injecție de lichidități către mediul de afaceri de aproximativ 1 miliard lei.

De asemenea, proiectul de lege urmărește perfecționarea legislației în domeniul bugetar-fiscal. Măsurile prevăzute în acest sens vizează:

1. reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA;

2. acordarea dreptului la deducerea oricăror donații efectuate pe parcursul anului 2020 pentru combaterea coronavirusului (COVID-19) la conturile bancare deschise de Ministerul Finanțelor în acest scop, sau instituțiilor medico-sanitare publice;

3. consolidarea veniturilor Fondului de susținere socială a populației, prin instituirea a 2 taxe: taxa aeroportuare și taxa pentru portabilitate;

4. creșterea accesibilității agricultorilor de a beneficia de facilitatea la achitarea contribuțiilor obligatorii de asigurărilor sociale, prin care statul subvenționează 6% din 18%. Actualmente pot beneficia de facilitatea respectivă doar producătorii agricoli care practică exclusiv activități agricole. Astfel, pentru a permite mai multor producători agricoli să beneficieze de suportul respectiv, se propune înlocuirea condiției Exclusivității cu condiția de 95% a ponderii veniturilor din activități agricole;

5. neaplicarea taxării inverse cu TVA pentru agenții economici în procedura de restructurare;

6. prelungirea cu 4 ani a garanției aplicării impozitului unic în mărime de 7% pentru rezidenții parcurilor IT (1 ianuarie 2026).

Proiectul sus-menționat, pe termen mediu, prevede și măsuri de simplificare a procesului de declarare și achitare a impozitelor, taxelor și contribuțiilor. Ca și efect pentru salariați suma plăților suportate se va diminua cu 1,5% puncte procentuale. „Această nouă abordare are drept scop simplificarea procedurii de calcul și achitare a contribuțiilor respective pentru angajator, fapt ce va contribui și la ridicarea indicatorilor Doing Business”, a adăugat Ministrul Finanțelor.

Un alt bloc ține de optimizarea sistemului taxelor pentru resursele naturale prin reducerea acestora de la 7 la 3 taxe: taxa pentru apă; taxa pentru extragerea mineralelor utile și taxa pentru folosirea subsolului.

În urma implementării măsurilor prezente în această lege, veniturile bugetare vor crește cu 15 milioane lei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților