Mai mulți studenți masteranzi din Franța au fost recent în vizită la Muzeul Țăranului din satul Molovata Nouă. În cadrul deplasării, aceștia au făcut o degustare a murăturilor autohtone moldovenești și totodată au primit rețete de preparare a produselor vegetale lactofermentate, informează CURENTUL.
Solicitat de reporterul nostru, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a menționat că vizita studenților s-a desfășurat în cadrul celor 35 de zile de cercetare în Republica Moldova, pe tematica – Lactofermentarea produselor legumicole în experiența comunităților locale, economice din Republica Moldova.
„Muzeul Țăranului, care prin strategia sa este un muzeu creativ, interactiv, unde exponatele au și gust autentic, e deschis spre comunicare și colaborare către toți cei interesați de tradiții, obiceiuri, gastronomie, patrimoniul cultural-istoric, etc.. Astfel, cu referire la vizita studenților masteranzi din Franța, aceasta a fost o primă vizită de informare și documentare pe tema lactofermentării”, a precizat el.
Menționăm că Muzeul Țăranului este un proiect în desfășurare, fiind acum la etapa de restaurare a bucătăriei de vară și de reabilitare și amenajare a curții. Deschiderea oficială a muzeului se preconizează pentru 28 august 2021, când va avea loc hramul satului Molovata Nouă.
Doina Buruiană