[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mărturisirile maestrului Botgros: Plămânii mei au fost afectați în proporție de 70%. Șapte nopți nu am dormit absolut deloc…
26 Noiembrie

Dirijorul Nicolae Botgros, recent, s-a întors acasă, după ce s-a luptat o lună de zile cu noul virus COVID-19. Astfel, maestrul dezvăluie că plămânii săi au fost afectaţi în proporţie de 70%, dar şi că 11 colegi au fost infectaţi cu coronavirus, dar care acum sunt bine, informează CURENTUL.

Maestrul a oferit un interviu, pentru report.md, despre chinurile prin care a trecut. „Într-o lună și patru zile cât am fost internat în spital, am văzut doar oameni îmbrăcați în „scafandru” alb. Asta este uniforma lor pe care o îmbracă zi de zi: salopetă albă, cu mânecile acelea albastre sau verzi. Nu suntem obișnuiți să îi vedem în așa uniformă și împachetați ca în cosmos, așa că nici nu-i deosebeam. Nu știam când venea șeful, medicul de gardă sau alt medic. Toți erau la fel și le vedeam doar ochii. Îi mai întrebam cine sunt și cum îi cheamă. Așa, fără să-i cunosc, mai discutam cu ei. Am spus că voi merge la toate bisericile din lume, la toate mănăstirile să mă rog pentru sănătatea lor. Ceea ce au făcut ei pentru mine și pentru pacienții de acolo, nu se poate reda prin cuvinte. Și nu cred că poate uita cineva din cei care au trecut pe acolo” – spune Nicolae Botgros.

„Plămânii mei au fost afectați în proporție de 70%, poate chiar și mai mult. Nu simțeam nimic, pentru că am fost sedat. Când pacienții sunt mai agitați, mai agresivi – medicii le pun niște injecții și îi calmează”, a mai spus el.

La fel, Botgros a dezvăluit că, cel mai greu i-a fost să stea cu mască cu oxigen pe față non-stop, chiar şi când trebuia să doarmă: „Dar nici măcar nu poți să dormi, pentru că ești plin cu catetere, sonde, tuburi, cabluri! Ești „îmbrăcat” în toate acestea și arăți ca un cosmonaut. Ți-e somn, dar nu poți dormi. Te temi să nu cadă vreo sondă, să nu iasă vreun cateter și să înceapă să curgă sânge. Stai mereu cu frica să nu se întâmple ceva. Somnul nu-i somn. Odihna nu-i odihnă. Șase zile și șapte nopți nu le-am dormit absolut deloc. Mai ațipeam uneori ziua, dar nici măcar nu știam când îi ziuă și când e noapte. Mai întrebam pe câte un medic cât este ora… Mă simțeam ca într-o altă lume”.

De asemenea, maestrul, pentru sursa citată, a precizat că, din orchestră au fost diagnosticați cu coronavirus 11 colegi, dar la moment sunt bine.

„Ei au urmat tratamentul la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie. Ioana Căpraru și soțul ei au fost internați la același spital cu mine. Dar și ei sunt bine, slavă Domnului”, a menționat el.

Maestrul Nicolae Botgros mai spune că încă mai sunt din cei care neagă că virusul acesta există. „Toți trebuie să fie atenți la ceea ce ne spun medicii. Noi suntem cu arta – și, dacă aveți încredere în noi, dacă vă place cum cântăm și ascultați cântecele noastre – trebuie să aveți încredere și în ceea ce spun medicii, să ascultați și de ei, dar nu toate falsurile care apar. Este o mare nebunie și o mare prostie să crezi că 100 de grame de rachiu te pot proteja sau trata de COVID”, a conchis el.

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților