[ X ]
Mărturii din trecut: la Comrat au fost expuse memoriile unei supraviețuitoare a gulagului stalinist
6 Mai
Viața din gulag prin ochii unei supraviețuitoare. La Comrat a fost inaugurată o expoziție dedicată Eufrosiniei Kersnovskaia, unde au fost expuse memoriile ei, însoțite de ilustrații, despre perioada în care a fost deportată în Siberia în lagărul de muncă din Norilsk. De asemenea, vizitatorii au putut explora și documente despre ordinele date de sovietici de a colecta produsele din gospodării, fapt care a generat foametea organizată din anii 1946-1947, relateaza M1.

Viața și activitatea Eufrosiniei Kersnovskaia a fost studiată de academicianul Valeriu Pasat. A cunoscut-o cu jumătate de an înainte de moartea ei.

Mulți au scris memorii despre ce au trăit, dar nimeni, precum Eufrosinia Kersnovskaia, nu le-a însoțit cu peste 700 de desene. Când a venit puterea sovietică în Basarabia, le-au permis să plece în România. Ea a convins-o pe mama sa să plece încolo la rude și a rămas aici crezând în autorități. I-a fost luat totul, chiar și locuința, și a fost deportată în Siberia”, povestește istoricul Valeriu Pasat.

Istoricul Constantin Curdoglo a redat în lucrarea sa „Foametea în Găgăuzia” mărturiile a sute de oameni care au supraviețuit deportărilor staliniste și foametei organizate.

În lucrare sunt mărturiile a 250 de oameni care mi-au povestit cum au supraviețuit, ce au mâncat, cum au fost tratați de autorități. Am vizitat multe morminte comune, cimitire, am lucrat în arhive. Am vrut să recreez acest tablou cu chipurile oamenilor”, menționează Constantin Curdoglo.

Mai mulți vizitatori au menționat că astfel de expoziții sunt un bun prilej de a reflecta asupra lecțiilor trecutului.

Este important ca tinerii să afle despre evenimentele prin care au trecut atunci locuitorii.

Este important pentru contemporani să cunoască istoria, să nu repete greșelile din trecut, să fie buni și să se respecte reciproc.

Expoziția este organizată la Universitatea de Stat din Comrat.

 

Inapoi la arhiva noutaților