[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Mărțișor de acasă” s-a desfășurat în Grecia
14 Martie

În Atena s-a desfășurat Programul „Mărțișor de acasă”, organizat pentru diasporă de către Guvernului Republicii Moldova prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă, Clubul UNESCO din Pireu și Insule, și Uniunea de prietenie moldo-elenă Alexandros Ipsilantis, transmite CURENTUL.

Evenimentul a întrunit cca 400 de persoane, membri ai diasporei, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Atena și ai autorităților elene, reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai BRD, reprezentanți ai Organizației Internaționale pentru Migrație, Misiunea în Moldova.

Programul artistic a fost susținut de către trupa Alex Calancea Band, care a creat o atmosferă de sărbătoare deosebită, având un repertoriu selectat special pentru diasporă. Concertul a constituit un bun prilej pentru promovarea culturii, tradițiilor și a imaginii pozitive a Republicii Moldova în Republica Elenă prin intermediul „Mărțișorului”, fiind apreciat la cel mai înalt nivel de către moldovenii din diasporă.

Reprezentanții BRD Ghenadie Slobodeniuc, șef-adjunct al BRD și Victoria Eșanu-Gavriliță, consultant principal, BRD au fost alături de comunitatea moldovenilor din Grecia pentru a le aduce un mesaj de felicitare din numele Guvernului Republicii Moldova cu prilejul sosirii primăverii. De asemenea, reprezentanții BRD au avut consultări cu membrii diasporei prezenți la eveniment pentru a identifica care sunt problemele cu care se confruntă în Grecia și i-a îndemnat să aplice la Programul guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub. Astfel, cetățenilor noștri le-au fost distribuite materiale informaționale privind activitatea BRD pentru ca ulterior, în dependență de necesitate, să poată apela la BRD în vederea soluționării anumitor situații.

Totodată, aflându-se în vizită de lucru în Grecia, reprezentanții BRD au avut consultări cu reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Grecia și cu liderii Asociațiilor din diasporă. În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte legate de cetățenii noștri din diasporă, precum integrarea acestora în țara de reședință, implicarea BRD în desfășurarea mai multor activități în diasporă, inițierea unor campanii de informare peste hotare privind situația din Republica Moldova etc.

Pe lângă multitudinea de propuneri și întrebări adresate reprezentanților BRD, președintele Uniunii de prietenie moldo-elenă Alexandros Ipsilantis, Svetlana Lisagor Vergis a menționat că a planificat să desfășoare noi proiecte pentru diaspora Republicii Moldova din Grecia, solicitând susținere din partea BRD. De asemenea, dna Lisagor Vergis a mai notat că ar fi util de realizat noi proiecte pentru copiii din diasporă.

DSC_0203

DSC_0189

DSC_0143

DSC_0109

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților